ADRIAN GEORGESCU: Dreptul de-a nu putea alege

ADRIAN GEORGESCU: Dreptul de-a nu putea alege

Adrian Georgescu: "Stiti, probabil, ca salariatii de pana in 35 de ani sunt obligati sa adere la un fond de pensii private".

Nu stiti insa, pentru ca nici statul, nici cele 17 companii acreditate nu au interesul sa stiti, ce capcane, ce comisioane, ce semne de intrebare pandesc de sub poleiala discursurilor.

Da, trecerea pensiilor din patrimoniul statului catre cel privat e un lucru necesar. Modul in care se face aduce insa cu o alta eleganta metoda de spalare pe maini ce va fi introdusa de guvern: asigurarea obligatorie pentru locuinta.

Acolo, statul evita sa-ti asigure in mod real casa prin constructii hidrotehnice, in schimb te forteaza la o asigurare iluzorie, a valorii ei. Nimeni nu sufla o vorba despre ce s-ar intampla in cazul unor inundatii masive, cand multe societati ar intra in imposibilitate de plata.

Ai sta, probabil, sub cerul liber, cu o polita uda in mana, in timp ce guvernul, liber de orice responsabilitate, s-ar comporta ca proasta la diluviu. Ori poate te-ar dojeni ca n-ai murit, pentru ca asigurarile de viata se incaseaza mai usor.  Pentru ca, dragi viitori obligatoriu asigurati, sa nu uitam despre ce institutie vorbim.

 E statul care, de-a lungul anilor, a lasat multi oameni fara banii depusi pentru Dacie, dar care a cumparat mii de limuzine pentru alesi... care a scapat printre degete toti infractorii, dar care iti baga mana in buzunar dupa taxa de prima inmatriculare si abonamentul radio-TV... care iti cere proiect daca vrei sa darami un perete de BCA din camara, insa elibereaza autorizatii pentru construirea vilelor in parcuri... care are prea multi copii in gradinite si prea putini corupti in puscarii... care n-a miscat un deget la hotiile numite Caritas, FNI, Bancorex si multe altele, dar care astazi, iata, cu acelasi deget te inghionteste sa alegi intre 17 firme despre care nu stii mai nimic.

Nu, statul nu trebuie si nu poate interveni pe piata concurentiala, dar poate si trebuie sa-si informeze cetatenii despre cine sunt acele societati carora le-a dat girul de a gestiona pensiile. Oamenii nu au doar dreptul de a fi obligati, ci si pe acela de a sti cine se afla in spatele unor asemenea companii. Pentru ca, altfel, sa alegi in functie de ce? De care societate are initialele mai atractive?

De ce-ai auzit vorbindu-se in metrou? De ce-ti spun pe pasareste managerii respectivelor institutii? De capacitatea de seductie a reclamelor? Asa ca, fericitilor sub 35 de ani, daca va cauta un batran care va seamana leit, venit din viitor, nu-l luati in seama. Mai bine strecurati-va pe langa el in masina timpului si mergeti sa-l avertizati pe cel care-ati fost in 1990 de ceea ce-l asteapta (cateva informatii utile puteti citi pe blogul autorului).

www.adriangeorgescu.ro

Ne puteți urmări și pe Google News