Adrian Câciu: „Există risc de criză economică în România. Nu trăim într-o oază feriți”

Sursă: Arhivă EVZ

Există riscul unei crize economice în România, spune, ca răspuns la o întrebare, ministrul Finanţelor. Nu trăim într-o oază feriți de riscurile apariției unor elemente recesioniste, adaugă Câciu, căruia însă i-ar plăcea ca analiștii economici să fie puțin mai cumpătați, fără „scene apocaliptice”.

În contextul în care Consiliul Fiscal a apreciat, la veniturile bugetare, „probabilă manifestarea unui gol de venituri”, Adrian Câciu a fost întrebat dacă există probabilitatea să vină o criză în România.

„Situația este complicată încă de la preluarea mandatului actualului guvern. Era complicată și înainte, a devenit mai complicată, mai ales din februarie, când a apărut și conflictul din Ucraina. Sunt tot felul de presiuni. Putem să le numim crize plecând de la energie până la combustibil, alimente, situații și întreruperi de lanțuri de aprovizionare, o serie de incertitudini”, a răspuns ministrul.

Câciu a adăugat: „Există riscul. Deci nu suntem într-o oază în care suntem feriți de riscurile apariției unor elemente de presiune de exemplu recesioniste, dar ele au fost sau sunt anticipatele pas cu pas pentru că trebuie să te uiți cum funcționează anumiți indicatori proxy - de exemplu producția industrială este în scădere. Asta îți arată că vei avea o dificultate, cel puțin pe trimestrul 3 și 4 și trebuie să iei niște măsuri, să revigorezi acea acea zonă, astfel încât pierderile de context sau de conjunctură să nu se resimtă în efectele orizontale”.

Astfel, riscuri de gen recesionist sunt: „după cum ați văzut, Germania deja este într-o zonă de cvasi-stagnare. Mi-ar plăcea totuși ca și analiștii economici de la noi să fie puțin mai cumpătați în aprecieri, prezentând scene apocaliptice, pentru că nu era cazul ca să anunțăm o stagnare pe trimestrul 2”.

„Puterea de cumpărare este erodată de inflație”

Întrebat joi despre cum se resimte creșterea economică anunțată de Guvern la oamenii de rând, ministrul Finanțelor a spus: „Absolut orice creștere economică, oriunde în lume, se va lovi de o ruptură între ceea ce resimte cetățeanul sau economia cât timp inflația va fi sus. De aceea tot efortul guvernamental este cum să întorci rezultatele obținute de economia româmească în continuare către economie, pentru că nu avem să simtă și cetățeanul că a crescut puterea de cumpărare de exemplu cu 5,8%, din contră ea este erodată de inflație, deci elementele care se iau în calcul sunt cele de încetinire după care inversarea trendului de inflație”, a declarat ministrul Finanțelor.

Acesta a spus că a avertizat în urmă cu un an, chiar doi, când era deflație, că va urma inflație istorică, „dar Guvernele anterioare trebuiau să ia în calcul faptul că vom avea o greutate în a stopa inflația”.

Ministrul spune că prioritatea este acum inversarea trendului.

„Am reușit, sper să vedem și în inflația din luna august, să stabilizăm zona de inflație, eu ceea ce vreau să văd este când se inversează acest trend și eforturile noastre, BNR și Guvern, sunt să inversăm acest trend”, a mai spus Câciu.

(Mediafax)