Evenimentul Zilei > Actualitate > Adrian Bucur, îndrăgostit de America de Sud
Adrian Bucur, îndrăgostit de America de Sud

Adrian Bucur, îndrăgostit de America de Sud

Prezentatorul emisiunii informative „Focus Plus“ de la Prima TV a petrecut trei săptămâni în America de Sud, alături de câţiva prieteni.

Am încercat să cuceresc, în trei săptămâni, alături de câţiva prieteni, un colţ al lumii: America de Sud. M-am amăgit. Trei săptămâni nu sunt de-ajuns. Epopeea a început cu Chile şi capitala Santiago. O capitală modernă, cu blocuri cât zgârie-norii, cu bulevarde imense, fără ambuteiaje, cu o vegetaţie luxuriantă desenată perfect de peisagişti. Mi-am zis atunci că chilienii sunt, sigur, nemţii Americii de Sud.

Valparaiso, cel mai pitoresc port al lumii

America de Sud era ea însăşi o revelaţie. Nu mă aşteptam să fie atât de curată, de civilizată şi de pitorească. În Santiago am nimerit în plin festival, aşa că fluierul Anzilor era ascultat la fiecare colţ de stradă. Valparaiso însă m-a lăsat fără grai. Declarat de UNESCO cel mai pitoresc port al lumii, Valparaiso e un Montmartre rânjind, colorat şi boem, la Pacific. În fine, am plecat spre Buenos Aires, Argentina. Pe scurt? Locul de care m-am îndrăgostit iremediabil. E boem şi romantic, e patria art nouveau-ului şi se cântă tango.

M-am oprit de câteva ori şi am privit fascinat minute în şir un bătrân cum zice din acordeon sau dansul perfect al câtorva perechi. Buenos e zgomotos ziua, riscant noaptea (dacă te aventurezi), dar imaginaţi-vă un Paris, o Roma şi un Madrid, toate la un loc. Ce să nu rataţi? O seară la Cafe Tortoni, Casa Rosada, cimitirul Recoleta, el însuşi o operă de artă, luxosul cartier cu acelaşi nume, San Telmo, un Lipscani de zece ori mai mare şi mai boem, La Boca şi Caminito, unde Gardel inventa tangoul acum 100 de ani!

Cascade cât Intercontinentalul

Revenind la traseu, marea dezamă gire a fost faptul că n-am putut ajunge, în fapt, la capătul lumii, la Ushuaia, dincolo de strâmtoarea Magellan, la marginea Ţării de Foc, vizavi de Antartica. Nu mai erau bilete de avion. Am strâns din dinţi şi am aplicat planul B: Iguasu, cea mai spectaculoasă cascadă din lume. Sute de căderi de apă, în plină junglă, de mărimea Intercontinentalului. Senzaţii tari, ce mai, vezi moartea cu ochii, dacă te aventurezi cu barca sub cascadă! Şi am făcut-o! Am revăzut, curajos, filmul zilei abia noaptea, într-un bungalou, în junglă. Şi tot aici am văzut, prima oară în viaţă, pasărea colibri.

Rio, oraşul contrastelor

Apoi, să mai zicem că merită un drum până la Montevideo, în Uruguay. Aşezarea e impresionantă… Încă o cucerire a conchistadorilor. Dar, după ce vezi Capital Federal, iertaţi-mi redundanţa, nimic nu te mai impresionează. Şi, în fine, Rio. Am pipăit oraşul noaptea, văzut din taxi. Ce vedeam în fuga maşinii părea incredibil. Munţii ieşeau din ocean, mărginiţi de plaje imense şi golfuri înţesate de iahturi, iar dintre pădurile tropicale, în văi, răsăreau zgârie-nori şi favele, aşezări sărace ca nişte bucăţi din Ferentari.

Era însă un contrast evident între lux şi sărăcie! Periferia este, nu la margine, ci din loc în loc, şi chiar în mijloc. Ce mai, e ca în telenovele! Zile la rând am luat Ipanema şi Copacabana la pas… fascinat de muntele din dreapta mea, cu două capete, puţin mai în spate de Corcovado şi imensul Isus, de nisipul alb-cristal, de liniştea obraznică a oceanului, dar şi de cele mai frumoase şi bronzate trupuri văzute vreodată…

Pe ritm de samba

Noaptea e lungă. Samba şi valuri de mii de oameni inundă străzile. Amărâţi, negri, albi, turişti ori locatari ai cartierului luxos cu vedere la ocean, Ipanema, dansam samba, hipnotizaţi de tobe şi mulatre îmbrăcate doar în pene colorate… Ascult un tango şi probez masca cu pene de păun. Sunt caraghios. Afară sunt 2 grade Celsius, Băsescu tot are ceva cu Tăriceanu, Bucureştiul e gri şi full, iar America e la 20 de ore în urmă. Vacanţa s-a sfârşit… Dar, de mâine, iau lecţii de spaniolă! Felices vacaciones!

CAZARE

Bungalouri şi hoteluri de patru stele

> Oferta este foarte bogată, iar alegerea, greu de făcut. În Buenos Aires, am optat pentru „Alvear Palace Hotel“, exclusivist şi fără reproş, situat în Recoleta, cel mai luxos cartier din Buenos Aires. Hotelul are două restaurante şi un bar.

> La Rio de Janeiro, vă recomand „Sol Ipanema“, pe malul oceanului.

> În Iguasu, un bungalou de trei stele costă până în 100 de dolari.

RESTAURANT


Încercaţi celebra friptură de vită

> Acum lupt cu kilogramele de după concediu. Dar nu pot să uit steakul argentinian, vinul chilian, mirodeniile şi fructele braziliene.

> Restaurante sunt la tot pasul, de oprit te opreşti unde miroase mai bine. Şi miroase!

> Înainte de preparare, carnea de vită se lasă pentru câteva ore într-un amestec intitulat chimichurri – o marinată preparată din usturoi, frunze de pătrunjel, oregano, frunze de dafin, sare, ulei, un pic de oţet sau lămâie. (n.r.)

SFATURI


Copacabana, periculoasă noaptea

> Oricum ar fi, preţurile sunt mai mici decât la noi. De preferat să ştiţi ceva spaniolă, nu doar engleză, să nu vă bazaţi prea mult pe orele fixe ale avioanelor şi să evitaţi escapadele nocturne prin Copacabana (Brazilia) şi Buenos Aires (Argentina).

> În general, dacă aveţi ceva curaj, mergeţi pe cont propriu, e mai ieftin decât prin agenţiile de turism de la noi! Excursiile le cumpăraţi prin agenţiile locale, întrebând ce şi cum la hotel.