ADR Vest respinge proiectul de restaurare a Castelului Corvinilor din motive ridicole

ADR Vest respinge proiectul de restaurare a Castelului Corvinilor din motive ridicole

Ministerul Dezvoltării se plânge de lipsa proiectelor bune pentru a atrage bani, însă chiar instituţia amintită elaborează ghiduri proaste şi schimbă regulile în timpul jocului, oferindu-le astfel agenţiilor de dezvoltare regională pretexte să respingă proiecte importante depuse de primării. Cam aşa se rezumă şi „povestea” respingerii proiectului pentru Castelul Corvinilor, monument vizitat, anul trecut de 300.000 de turişti şi prezentat ca unul dintre brandurile României în videoclipurile de promovare turistică a ţării difuzate pe canale TV internaţionale.

Zilele trecute, ADR Vest a transmis Primăriei Hunedoara o scrisoare de respingere a cererii de finanţare pentru proiectul în valoare de 5 milioane de euro care viza, în special, restaurarea şi reabilitarea mai multor părţi din Castelul Corvinilor. Primul motiv – lipsa unui tabel cu „partenerii implicaţi” în proiect. Singurul „partener” este Primăria Hunedoarei aşa că nu s-a impus completarea tabelului. Totuşi, acest „neajuns” apare ca motiv de respingere. Apoi, pe lunga listă figurează, de mai multe ori, faptul că o serie de declaraţii (de eligibilitate, de angajament, de TVA) nu respectă modelul aprobat printr-un ordin de ministru din 17 iunie 2016, ci sunt întocmite conform ghidului aprobat de acelaşi Minister al Dezvoltării în martie, anul acesta. Problema este că acel ordin de ministru nu era publicat în Monitorul Oficial la data evaluării proiectului, în consecinţă, nu avea nicio valoare juridică. ADR Vest consideră drept o greşeală şi faptul că suprafaţa castelului menţionată în documentele întocmite de solicitant este de 2.720 de metri pătraţi, în timp ce suprafaţa din extrasul CF este de 3.200 de metri pătraţi. „Lucrările propuse în proiect se referă la edificiul în sine, nu şi la curtea interioară, de exemplu. De aici apare diferenţa. Dar, acest aspect, ar fi putut fi lămurit dacă ADR Vest ar fi binevoit să ceară lămuriri, lucru pe care nu l-a făcut”, spune avocatul Alina Stoica, reprezentantul firmei de consultanţă angajată de Primăria Hunedoarei pentru întocmirea proiectului.

Se cere „Conform cu originalul” pe act original

Unele „neconformităţi” reclamate de ADR Vest frizează ridicolul. De exemplu, pe mai multe documente i se reproşează beneficiarului că nu a aplicat ştampila „conform cu originalul”. Beneficiarul a trimis însă respectivele documente în original, considerând ilogic să mai aplice pe ele ştampila „conform cu originalul”. Un alt „reproş” al ADR Vest pentru proiectul ce vizează Castelul Corvinilor este faptul că adresa actuală a acestuia este „Strada Castelului”, în timp ce pe Lista Monumentelor Istorice întocmită cu decenii în urmă de Ministerul Culturii figura „strada Curtea Castelului”. Excesul de zel al ADR Vest a mers până în punctul în care, printre motivele de respingere, figurează şi lipsa literei „m” (de la „monument”) din codul de monument istoric al Castelului Corvinilor, deşi acest cod era trecut în formula completă, de două ori, în acelaşi document. Printre motivele de respingere se regăseşte şi faptul că Primăria a considerat că ar fi bine să întocmească un proiect DALI în perioada 2014 – 2015, pentru a fi pregătită pentru momentul deschiderii finanţărilor, însă certificatul de urbanism la emis ulterior finalizării proiectului amintit.

Ne puteți urmări și pe Google News

Consultantul: „S-a schimbat macazul sub tren, când trecea trenul”

Avocatul Alina Stoica, reprezentant al Duopart Consulting Ploieşti, firma aleasă de Primăria Hunedoarei pentru consultanţă în întocmirea proiectului, spune că societatea se confruntă pentru prima dată cu o asemenea situaţie, deşi activează cu succes în domeniu încă din 2008. „Cum ar spune un domn arhitect cu care lucrăm noi, «S-a schimbat macazul sub tren, când trecea trenul». Este evident acest lucru mai ales în ce priveşte documente întocmite pe formularele considerate neconforme. Acel ordin de ministru nu era publicat în Monitorul Oficial la data depunerii proiectului. Din acest motiv le-am lăsat pe cele întocmite după formularele din martie. Oricum, diferenţa dintre ele era insignifiantă. Nu-mi vine însă să cred că domnii de la ADR Vest nu şi-au dat seama că acest castel are o curte interioară, pentru care nu sunt prevăzute lucrări, iar de aici apare diferenţa de suprafaţă dintre CF şi celelalte documente prezentate de noi. O să formulăm un punct de vedere în care o să arătăm şi o să argumentăm legal, punct cu punct, faptul că fiecare neconformitate reclamată de ADR Vest este, de fapt, neîntemeiată. Pe mai departe, rămâne să vedem dacă mergem cu proiectul în reevaluare, dacă depunem contestaţie, sau redepunem proiectul. Există, până la urmă, şi posibilitatea chemării ADR Vest în instanţă. Noi am lucrat şi lucrăm cu drag la acest proiect, am făcut şi facem tot posibilul să ne conformăm cerinţelor”, adaugă Alina Stoica.

Primarul Hunedoarei, Dan Bobouţanu, se declară şi el profund nemulţumit de decizia ADR Vest adăugând că o va contesta la Autoritatea de Management a POR. „Ghidurile sunt făcute atât de prost încât am impresia că au fost făcute cu scopul de a nu se acorda finanţări pentru primării. O să contestăm decizia, dar, în paralel, vom lucra şi pentru conformarea la cerinţele ADR, acolo unde este cazul”.

ADR Vest spune mai nimic

Directorul ADR Vest, Sorin Maxim, nu a putut fi contactat ieri nici de noi, dar nici de alţi colegi interesaţi de subiect. Abia în a doua parte a zilei, purtătorul de cuvânt al ADR Vest, Oana Minescu, a emis un punct de vedere: „Beneficiarul are dreptul să facă o contestaţie la Autoritatea de Management a POR, în termen de 30 de zile de la comunicarea deciziei ADR Vest. Verificarea administrativă şi de eligibilitate s-a făcut conform unor grile elaborate de Ministerul Dezvoltării şi anexate ghidurilor de finanţare. Nu comentăm pe tema reproşurilor aduse de beneficiar. Totul se reglează după ce trec cele 30 de zile”. Oana Minescu a mai adăugat că varianta redepunerii proiectului este de luat în calcul doar în cazul unui nou apel de proiecte, apel care este făcut doar în cazul în care, după aplicarea primelor proiecte declarate eligibile, rămân fonduri disponibile. Suma totală disponibilă pentru conservarea patrimoniului cultural, la nivelul judeţelor Arad, Timiş, Caraş-Severin şi Hunedoara este de 28,9 milioane de euro.