Hramul Mănăstirii Nicula, locul unde se află icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului

Hramul Mănăstirii Nicula, locul unde se află icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului Mănăstirea Nicula, locul unde se află icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului. Sursa foto: Facebook

Mănăstirea Nicula este unul dintre cele mai renumite lăcașuri de cult de la noi din țară. Aici se află icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului cu Pruncul. Hramul acestei mănăstiri este pe 15 august, când creștinii ortodocși sărbătoresc Adormirea Maicii Domnului. În această perioadă, are loc pelerinaj „La Nicula colo-n deal”.

Mănăstirea Nicula este un important centru de pelerinaj creștin din Ardeal. Ea se află la câțiva kilometri distanță de orașul Gherla din localitate Nicula, județul Cluj. Mănăstirea este una dintre cele mai vechi așezăminte monahale din România, iar Biserica de lemn este dovada că acest lăcaș de cult datează din anul 1552. Biserica de lemn a mănăstirii a adăpostit de-a lungul timpului Icoana de la Nicula pictată în anul 1681 de preotul rutean Luca din Iclod.

La mănăstire au fost făcute modificări, iar în perioada 1875-1879, a fost construită Biserica din zid. Lucrările au continuat în 1905, la inițiativa profesorului de teologie Mihail Ivaşco. După moartea acestuia, a fost realizat iconostasul aurit, care a fost înlocuit, în anul 1938, cu unul realizat din lemn de tei, cu un gol în centru, unde se află icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului.

Timp de 30 de ani, Biserica din zid a funcționat fără cele două turle, care au fost ridicate în 1905. După incendiul din anul 1973, biserica este înlocuită cu una din lemn.

Ne puteți urmări și pe Google News

Mănăstirea Nicula de la Cluj devine cunoscută

Până în anul 1659, ea a avut rolul de chinovie monahală, însă atunci a devenit școală bisericească. Copiii din satele vecine învățau lecțiile predate de călugării care aveau misiunea de dascăli.

În anul 1699, numele Mănăstirii Nicula avea să devină cunoscut. Pe 15 februarie, Icoana Maicii Domnului pictată de preotul ortodox Luca din Iclod avea să plângă încontinuu timp de 26 de zile. Plângerea icoanei a dat naștere picturii pe sticlă, meșteșug învățat de săteni, iar astfel, Nicula a devenit prima școală din țara noastră unde aveau loc asemenea activități. Tradiția este păstrată și astăzi cu sfințenie în zonă și i s-a adăugat și tradiția picturii bizantine pe lemn.

Arhiepiscopul Bartolomeu al Clujului a reorganizat așezământul monahal în anul 2001. Atunci a început construirea unor noi edificii: Biserica, Casa de creație, Centru de studii patristice, Corp administrativ, Arhondaric și Clopotniță.

Mănăstirea Nicula, loc de pelerinaj pe 15 august, de Sfânta Maria

În fiecare an, pe 15 august, de Adormirea Maicii Domnului, Mănăstirea Nicula își serbează hramul. Mii de pelerini din țară și din străinătate vin să se roage, în această perioadă fiind organizat pelerinajul „La Nicula colo-n deal”, unul dintre cele mai mari din România.

Acest eveniment amintește de anul 1699, când Icoana Maicii Domnului cu Pruncul a lăcrimat timp de trei săptămâni. Această icoană este realizată pe scândură din brad, întărită cu două cingătoare de brad și are o grosime de doi centimetri. Icoana a ajuns prin mâna nobilului român Ioan Cupșa, care a cumpărat-o de la preotul Luca și a donat-o mănăstirii. Potrivit unor militari austrieci, icoana Maicii Domnului a lăcrimat încontinuu între 15 februarie și 12 martie 1699.

Icoana făcătoare de minuni de la Mănăstirea Nicula a fost îngropată în pământ între anii 1714 și 1782, din cauza pericolului străin. Icoana a fost ascunsă din nou în perioada 1948 şi 1962, când a fost găsită de starețul de atunci, arhimandritul Serafim Măciucă. După ce a fost găsită, a stat timp de câteva ore în mănăstire, apoi a fost dusă la sediul Arhiepiscopiei Ortodoxe, unde a rămas până în 24 martie 1992, când a fost readusă la mănăstire, printr-o procesiune impresionantă.

Din 1992, icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului a părăsit mănăstirea de câteva ori, numai la evenimente deosebite din viața Bisericii. Icoana este adăpostită în prezent de biserica din zid, unde se slujesc și sfintele slujbe. În ajunul praznicului Adormirii Maicii Domnului, icoana este scoasă din biserică și se face înconjurul bisericii, în timpul slujbei Prohodului Maicii Domnului.

Icoana făcătoare de minuni de la Mănăstirea Nicula

Icoana făcătoare de minuni de la Mănăstirea Nicula. Sursa foto: Facebook

Programul procesiunilor de Adormirii Maicii Domnului

Procesiunea va începe luni, 14 august, de la ora 12.00. Pelerinajul începe la Biserica Sfântul Nicolae din parcul central al orașului Gherla, de unde pelerinii vor merge pe jos până la biserica de lemn din incinta Mănăstirii Nicula. Procesiunea va fi condusă de către IPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, însoțit de un sobor de arhierei, preoți și diaconi, din care va face parte și Înaltpreasfințitul Iosif, Mitropolitul Europei Occidentale și Meridionale.

La ora 18:00, pe altarul de vară al Mănăstirii va fi săvârșită slujba Vecerniei Mari și a Litiei.

De la ora 22:00, icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului va fi scoasă din biserică și va fi săvârșită Slujba Utreniei și Prohodul Maicii Domnului. Toate aceste slujbe de priveghere vor culmina cu procesiunea icoanei, când se înconjoară biserica, în jurul orei 00:00.

În ziua praznicului, marți, 15 august 2023, de la ora 9:00, tot pe altarul de vară, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, înconjurat de un sobor de arhierei, preoți și diaconi, va săvârși Sfânta Liturghie și va rosti pelerinilor un cuvânt de învățătură.

Drumul către Mănăstirea Nicula fost reparat

Mănăstirea se află la 7 km de Gherla, județul Cluj. Din Cluj se poate ajunge cu mașina, fiind la aproximativ 30 de minute, sau cu trenul, aproximativ o oră. Cei care aleg să meargă cu trenul, de la gară pot lua autobuze care sunt puse la dispoziție la fiecare jumătate de oră sau chiar mai des.

Recent, Consiliul Județean Cluj a anunțat că s-au finalizat o serie de lucrări de întreținere curentă și periodică pe drumul județean DJ 109T (DJ 109C) Nicula – Mănăstirea Nicula în vederea asigurării unor condiții de circulație normale, în deplină siguranță.

„Am dorit îmbunătățirea urgentă a condițiilor de circulație pe acest sector de drum, știut fiind faptul că săptămâna viitoare, în data de 15 august, mănăstirea își serbează hramul, Adormirea Maicii Domnului, la care vor participa mii de pelerini”, a transmis Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.