Scrisoarea prin care Adolf Hitler cerea liber pentru a candida la alegerile prezidenţiale din 1932 a fost scoasă la licitaţie.
Hitler a redactat şi trimis scrisoarea pe 1 martie 1932, la numai patru zile după ce primise cetăţenia germană. Destinatara este delegaţia statului Brunswick la Berlin. Hitler fusese numit reprezentant al delegaţiei statului pe lângă Reichsrat, unul dintre cele două organe legislative din Germania vremii (alături de Reichstag).
Apatrid vreme de şapte ani
Însă acest loc de muncă i-a adus cetăţenia germană, condiţie obligatorie pentru candidaţii la o funcţie politică. Hitler, născut în Austria, a părăsit ţara natală în 1913 şi a luptat alături de nemţi în Primul Război Mondial. A renunţat la cetăţenia austriacă pe 7 aprilie 1925. Timp de şapte ani, până în februarie 1932, el a figurat ca apatrid.
Documentul, scris la maşină, are o valoare estimată între 3.000 şi 5.000 de lire sterline. Scrisoarea conţine şi câteva greşeli, iar experţii au identificat semnătura lui Hitler. Cererea are următorul text: "Prin prezenta, solicit un concediu până la finalul perioadei de alegere a noului preşedinte al Reich-ului. Cu devotament, Adolf Hitler".
Scrisoarea - achiziţionată de la un colecţionar care a dorit să rămână anonim - este licitată de casa britanică Mullock’s.
Text scurt, dar cu greşeli
"Există foarte mari şanse ca textul să îi aparţină tot lui Hitler, el să o fi bătut la maşină. Nu era un document tip, sunt câteva greşeli în text. (...) Este un document rar şi de mare importanţă pentru ascensiunea lui Hitler şi a nazismului. Deşi a pierdut alegerile, a câştigat în anul următor, iar restul este istorie", spune un reprezentant al Mullock’s, Richard Westwood-Brookes, intervievat de The Guardian.
Una dintre greşeli este chiar în construcţia "cu devotament", unde Hitler a inversat două litere. La mai puţin de un an de la pierderea alegerilor în faţa lui Hindenburg, Hitler era numit Cancelar. Din această poziţie, a zădărnicit toate încercările adversarilor săi politici de a obţine majoritatea în Parlament.
FUHRERWEIN
Vinul Hitler - 4.600 de euro sticla. Şi nici măcar nu-l poţi bea
O sticlă de vin Fuhrerwein (vinul Fuhrerului - în traducere), cu portretul lui Adolf Hitler pe etichetă, a fost vândută pentru suma de 3.995 de lire sterline (4.600 de euro).
Sticla face parte dintr-o colecţie de sticle oferite unor ofiţeri germani.
Licitaţia a avut loc în februarie 2007, la Plymouth (Marea Britanie), iar ofertă câştigătoare a fost făcută, prin telefon, de un colecţionar care a dorit să rămână anonim.
Curios este că vinul, produs în 1943, nu mai este bun de băut. "Din câte am aflat noi, aceste sticle au fost oferite unor ofiţeri germani de rang înalt, cu ocazia zilei de naştere a lui Hitler (20 aprilie)", a spus Paul Keen, cel care s-a ocupat de licitaţie.
CÂT UN APARTAMENT
O avere pentru a lua masa ca Hitler
Un serviciu de argint folosit de Hitler, format dintr-un vas pentru băuturi şi o tavă, are un preţ uriaş - 52.500 de euro. Potrivit casei care vinde setul, acesta a fost furat de un soldat, în ultimele zile de război. Pe ambele piese stă gravat un vultur cu zvastică, iar semnul nazist este încadrat de iniţiale lui Hitler, A şi H.
ALMANAH DIN 1936 Amintiri de la Olimpiada nazistă
Scump este şi almanahul de la Jocurile Olimpice găzduite de Germania în 1936. Volumele 1 şi 2 au un preţ de 900 de euro şi includ imagini ale lui Jesse Owens, atletul de culoare care, chiar sub ochii naziştilor, îşi punea mândru la gât patru medalii olimpice de aur (100 m, 200 m, ştafetă 4X100 m şi săritura în lungime).