Schimbări privind călătoria adolescenților în străinătate. De când intră legea în vigoare

Adolescenții de peste 16 ani vor putea călători singuri în străinătate. Sursa foto: Dreamstime

Schimbări privind călătoria adolescenților în străinătate. Legea urmează să intre în viguare. Măsura intră în vigoare începând cu ziua de 20 august, conform unui act normativ adoptat în urmă cu câtva timp. Chiar și așa, minorii vor avea nevoie de acordul oficial al părinților sau al reprezentanților legali.

Schimbări privind călătoria adolescenților în străinătate. Astfel, adolescenții cu vârste de peste 16 ani vor putea călători în străinătate fără a fi însoțiți de un adult. Legea 247/2023, care va intra în vigoare în zilele următoare, din 20 august, va permite adolescenților cu vârste de peste 16 ani să călătorească singuri în străinătate. Aceștia nu vor mai trebui însoțiți de un adult, așa cum stabilește legea valabilă în prezent. Va fi suficient să prezinte la vamă, la ieșirea din țară, un acord oficial, înregistrat la notar, din partea părinților sau a reprezentanților legali.

Schimbări privind călătoria adolescenților în străinătate. Motivul schimbării

Această schimbare vine în acord cu legislația din mai multe state europene care au prevederi similare. Principalii beneficiari vor fi tinerii care studiază în străinătate sau care vor să meargă în vizită la părinții care lucrează în alte țări.

Autorii modificării legislative au arătat că un tânăr de 16 ani atinge un nivel de maturitate suficient ca să-i permită să meargă într-o călătorie neînsoțit. De altfel, de la această vârstă el are responsabilități fiscale și chiar răspunde penal pentru anumite fapte.

Până în prezent, Legea 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate stabilea că minorii pot călători în alte țări doar însoțiți de un adult și, de asemenea, cu acordul părinților ori al reprezentanților legali.

Cum se obține acordul părinților

Noul act normativ ce va intra în vigoare începînând cu data de 20 august stabilește, ca excepție, că adolescenții cu vârste cuprinse între 16 și 18 ani pot călători în străinătate și singuri. Dar cu condiția să prezinte un document care să arate că părinții sunt de acord cu călătoria

„Prin excepție (...), cetățenii români minori care au împlinit vârsta de 16 ani pot călători în străinătate neînsoțiți, cu acordul părinților ori al reprezentanților legali, în condițiile prezentei legi”, prevede noul act normativ.

Acordul la care se face referire se poate demonstra cu ajutorul unei declaraţii notariale, încheiate de părinți. Astfel, polițiștii de frontieră vor permite ieșirea, din România, a adolescenților dacă dețin un document de călătorie individual, carte de identitate sau, după caz, pașaport și o declarație notarială autentificată și semnată de părinți.

Adolescenții vor călători și singuri în străinătate. Sursa foto: Dreamstime

Situațiile în care adolescenții pot călători singuri

De menționat că legea stabilește și motivele pentru care copiii care au împlinit 16 ani pot călători neînsoțiți.

„Prin excepție (...), minorul care a împlinit vârsta de 16 ani, titular al unui document de călătorie individual sau, după caz, al unei cărți de identitate, cărți de identitate simple sau cărți electronice de identitate, care urmează să se deplaseze în străinătate în vizită la rude sau pentru studii, pentru a participa la concursuri oficiale ori pentru a urma un tratament medical fără de care viața ori sănătatea îi este pusă în pericol și prezintă acte doveditoare în acest sens,

poate călători în străinătate neînsoțit de o persoană fizică majoră, dacă prezintă organelor poliției de frontieră o declarație autentificată a ambilor părinți sau, după caz, a părintelui căruia i-a fost încredințat minorul ori la care i s-a stabilit domiciliul prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă sau acord notarial, după caz, a părintelui care exercită singur autoritatea părintească în temeiul unei hotărâri judecătorești rămase definitivă, a părintelui supraviețuitor sau a reprezentantului său legal, care să cuprindă acordul acestora cu privire la efectuarea călătoriei respective de către minor, la statul sau statele de destinație, la perioada în care urmează să se desfășoare călătoria, precum și la scopul călătoriei”, stabilește actul normativ.