Admiterea la liceu va fi schimbată. Klaus Iohannis semnează un act fundamental

Admiterea la liceu va fi schimbată. Klaus Iohannis semnează un act fundamental Inspectoratele școlare au afișat lista locurilor libere la licee pentru repartizarea în etapa a doua. Sursa foto: arhiva EVZ

Marți, 4 iulie, președintele României Klaus Iohannis urmează să promulge programul „România educată”. Proiectul se află în discuție de mai bine de patru ani și a fost motiv de scandal în Parlament. Programul prevede ca religia să devină materie opțională la Bacalaureat și schimbă modalitatea de admitere la liceu.

Programul „România educată” va fi promulgat marți, 4 iulie, de președintele Klaus Iohannis. Proiectul vine cu schimbări majore în învățământul românesc, printre care se numără și modul în care se va face admiterea la liceu. Pentru jumătate din locuri, liceele vor putea organiza examen separat de Evaluarea Națională. Prima generație de elevi care ar da acest examen este care intră în anul școlar 2023-2024 în clasa a V-a.

O altă noutate a programului „România educată” este introducerea religiei ca materie opțională la Bacalaureat.

Schimbări majore în învățământul Românesc

La începutul lunii mai, Camera Deputaților a adoptat cele mai importante legi din proiectul „România Educată”, lansat de președintele Klaus Iohannis în urmă cu cinci ani.  Este vorba de Legea Învățământului Preuniversitar, care a fost adoptată cu 191 de voturi pentru, 68 împotrivă, 18 abțineri, și Legea Învățământului Superior, adoptată cu 189 de voturi pentru, 74 contra, 10 abțineri.

Ne puteți urmări și pe Google News

În noul proiect de lege sunt schimbări importante pentru elevi, care vor trebui să respecte reguli mai stricte în școli. Sancțiunile pentru abaterile grave ar putea ajunge până la exmatriculare, iar profesorii vor avea posibilitatea confiscării telefoanelor mobile de la elevii din clasele primare și gimnaziu și predate părinților. În cazul liceenilor, această decizie aparține instituției de învățământ.

În proiectul „România educată” este inclus și un plan național de combatere a violenței în școli. Acesta va fi pus în practică în termen de șase luni de la intrarea în vigoare a legii.

Schimbări în învățământul universitar

Deputații au mai adoptat și amendamente privind învățământul universitar. Statul ar urma să acorde în fiecare an burse și stagii de specializare românilor de pretutindeni care doresc să studieze în țară. Legat de bursele sociale, acestea ar putea să se acumuleze cu alte tipuri de burse, în cazul în care studentul respectiv îndeplinește criteriile necesare.

Printre principalele prevederi ale Legii Învățământului Superior se află un un amendament care prevede ca rectorii care se află în funcție în acest moment mai pot deține această poziție timp de încă 10 ani. Propunerea care prevede limitarea numărului de mandate pentru persoanele din conducerea universităților, altele decât rectorii, a fost eliminată printr-un amendament la acest proiect.

Proiectul de lege mai prevede și sancțiuni pentru persoanele care vând lucrări științifice, referate, lucrări pentru examenele de evaluare pe parcurs, precum și de finalizare a studiilor universitare de licență, masterat și/sau de doctorat. Absolvenții care apelează la astfel de metode vor primi o amendă cuprinsă între 5.000 și 50.000, iar persoanele care le vând vor primi o amendă cuprinsă între 100.000 și 200.000 de lei.