Admiterea în învățământul tehnic, pe locurile de la buget. Cele mai solicitate specialități

Admiterea în învățământul tehnic, pe locurile de la buget. Cele mai solicitate specialități Elevi în școli profesionale/Sursa foto: ipn.md

Republica Moldova. Circa 10 mii de tineri au fost admiși la buget în învățământul tehnic, după turul doi de admitere. Astfel, în actualul an de studii, un număr 3 502 tineri au fost admiși la locurile cu finanțare bugetară în cadrul colegiilor și a centrelor de excelență din țară. Totodată, alte 6 166 de persoane își vor urma studiile la buget în școlile profesional tehnice.

Datele au fost prezentate marți de Ministerul Educației și Cercetării (MEC) în urma desfășurării turului doi al sesiunii de admitere.

Tot mai mulți tineri aleg învățământul dual

Potrivit MEC, numărul elevilor care optează pentru învățământul dual este mai mare cu 54 la sută față de anul trecut. În acest an, la învățământul dual, cu finanțare bugetară, au fost admise 291 persoane în cadrul colegiilor și centrelor de excelență. Alte 1 206 de persoane își vor urma studiile în școlile profesionale.

Elevi/Sursa foto: Provincial

Învățământul dual reprezintă o modalitate specială de instruire și de formare profesională. În acest caz, responsabilitățile fiind partajate între partenerii duali – companie (locul de muncă) și instituția de învățământ. Astfel, elevii obțin instruirea practică structurată la companie, iar teoria o asimilează la instituția de învățământ.

Ne puteți urmări și pe Google News

De asemenea, la locurile cu achitarea taxei de studii au fost admiși 5 501 candidați în colegii și centre de excelență. Alți 192 de candidați au fost admiși în școli profesionale.

Cele mai solicitate specialități

Tinerii care au optat pentru studii în cadrul colegiilor și a centrelor de excelență au aplicat la diverse specialități. În cele mai multe cazuri, aceștia au optat pentru specialitățile din domeniile tehnologiei informației, asistenței medicale, învățământului primar, contabilității și jurisprudenței.

Totodată, cei care au ales să meargă la școlile profesionale au optat mai mult pentru specialități precum electrician, mecanic, operator pentru suportul tehnic al calculatoarelor și controlor al calității produselor alimentare.

Elevi

Elevi/Sursa foto: Unsplash

Instituțiile de învățământ profesional tehnic au lansat concursul de admitere pe 15 iulie 2024. În anul curent, elevii au putut opta pentru unul dintre cele peste 12 mii de locuri bugetare. Totodată, au fost propuse și circa 7 000 de locuri cu achitarea taxei de studii.

În Republica Moldova funcționează 81 de instituții de învățământ profesional tehnic, inclusiv 14 centre de excelență (dintre care două instituții private), 35 de colegii (dintre care șase instituții private) și 32 de școli profesionale.

Revista presei
Teatru. Volumul 2