Administrația Penitenciarelor, reacție după moartea lui Rudel Obreja. Replică la acuzațiile văduvei marelui campion de box
- Ionel Sclavone
- 15 martie 2023, 07:52
Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) a reacționat după acuzațiile soției lui Rudel Obreja cu privire la tratamentul pe care l-a primit acesta în închisoare. Rudel Obreja a murit duminică, 12 martie, din cauza unui cancer de pancreas. Antonia Obreja susține că soțul ei a fost declarat sănătos în momentul în care a fost încarcerat, iar boala i-a fost depistată mult prea târziu.
Oficialii Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP) a reacționat la declarațiile Antoniei Obreja, soția fostului președinte al Federației Române de Box. Văduva este de părere că medicii închisorii nu au tratat cu seriozitate cazul soțului său, iar investigațiile pe care i le-au făcut au fost superficiale.
„Poate o spun eu subiectiv, dar o spun şi documentele. În momentul în care cineva intră într-o închisoare intră în carantină. Este analizat medical. După aceasta carantină, soţul meu a ieşit şi a rezultat că e clinic sănătos. 7 aprilie 2022 e data încarcerării lui. Soţul meu a făcut analizele an de an şi toate au fost impecabile.
Mi se pare greu totuşi ca în iunie să ajungi cu cancer în stadiul patru cu metastaze! La aproximativ două săptămâni au început durerile şi mi-a spus că nu se simte bine şi că la cabinetul medical a spus că are o problemă. După ce a fost mutat, lucrurile au degenerat. La fiecare vizită eu vedeam dintr-un munte de om că se topeşte. A început să slăbească. Eu am fost cu soţul meu 16 ani, îl știam foarte bine, nu era un om să se plângă, nu a luat niciun medicament, era puternic psihic”, a declarat Antonia Obreja, potrivit romaniatv.net.
Precizările ANP după moartea lui Rudel Obreja
În urma acestor declarații, Administrația Națională a Penitenciarelor a făcut o serie de precizări, într-un comunicat de presă.
„Având în vedere readucerea în atenția opiniei publice a cazului unei foste persoane private de libertate aflată în întreruperea executării pedepsei pe motive medicale din iulie 2022, și care, din nefericire, a decedat în data de 12 martie 2023 la domiciliu, precum și reiterarea acuzațiilor nefondate privind refuzul acordării drepturilor de care aceasta ar fi beneficiat conform legii, pentru informarea corectă a publicului, Administrația Națională a Penitenciarelor face următoarele precizări:
1) Dreptul la asistență medicală al oricărei persoane custodiate este garantat și asigurat la nivelul fiecărei unități de detenție, conform legii, prin personal specializat în medicină de familie. Atunci când situația o impune, persoanele private de libertate care acuză probleme de sănătate care exced sfera medicinei de familie sunt prezentate pentru efectuarea investigațiilor și a consultațiilor medicale de specialitate la unități spitalicești din rețeaua proprie sau din rețeaua Ministerului Sănătății. Diagnosticarea unor eventuale boli de care poate suferi o persoană privată de libertate este un atribut exclusiv al acestora din urmă.
Procedurile au fost respectate, susține ANP
2) Persoana în cauză a beneficiat de asigurarea corespunzătoare a dreptului la asistență medicală, tratament și îngrijiri, fiind respectate prevederile legale incidente prin personal medical propriu, însă simptomatologia comună pe care a prezentat-o a făcut dificilă stabilirea unui diagnostic exact, inclusiv de către medicul specialist din rețeaua Ministerului Sănătății. Simptomele abdominale acuzate de aceasta au alternat în intensitate, iar faptul că a prestat activități lucrative până în preziua în care i-a fost identificată afecțiunea, arată că este improbabil ca un medic de medicină generală să suspecteze o boală oncologică. Acest fapt este indicat și de verificările instituționale întreprinse în acea perioadă.
3) Verificări instituționale pe linie medicală au reliefat faptul că procedurile și cutuma medicală au fost respectate, ca în orice altă unitate sanitară.
4) Corpul medical format din 191 de medici a acordat anul trecut 1,1 milioane de servicii medicale. Volumul de muncă este foarte ridicat iar deficitul de personal pune în continuare presiune suplimentară pe corpul existent. Oricât de mare ar fi determinarea noastră de salva toate cazurile, între cele 34.000 de persoane private de libertate survin și degradări ale stării de sănătate sau decese.
5) La momentul anului 2022, când acest caz a fost adus în atenția opinie publice, ANP a organizat imediat «Ziua porților deschise». Câțiva membri ai presei au răspuns invitației. În rest, interesul a foarte scăzut, inclusiv din partea postului de televiziune Realitatea Plus.
Sistemul penitenciar se confruntă cu probleme
6) Sistemul penitenciar românesc se confruntă în continuare cu fenomenul supraaglomerării și al infrastructurii precare, însă se fac eforturi susținute pe toate liniile. În 2022 s-a apelat la firme private (sunt trei locații puse în funcțiune, vor mai urma și altele), la împrumuturi externe – 180 mil Euro pentru două noi penitenciare a căror construcție va începe anul aceasta. În ultimii doi ani au fost date în folosință aproape 1000 de noi locuri, iar anul acesta vor mai urma încă 1200.
7) Toate eforturile depuse de ANP în vederea asigurării tuturor drepturilor persoanelor aflate în custodie, a ralierii la standardele europene în materie execuțional-penală, precum și rezultatele concrete și obiectivele instituționale, au fost reliefate în cadrul ședinței publice de prezentare a Raportului de activitate pentru anul 2022, care a avut loc în data de 9 martie 2023, și pot fi consultate pe website-ul instituției, accesând link-ul https://anp.gov.ro/wp-content/uploads/2023/03/Raport-de-activitate-ANP-2022-1.pdf.
8) Decesul oricărei persoane, cu atât mai mult cu cât a fost supusă unui regim privativ de libertate este o tragedie și, pe această cale, transmitem condoleanțe familiei îndoliate”, a transmis ANP în comunicatul de presă.
Rudel Obreja a murit din cauza cancerului
Rudel Obreja a încetat din viață duminică, 12 martie, din cauza unui cancer la pancreas. El a fost diagnosticat cu această boală la scurtă vreme după ce a fost încarcerat în Dosarul Gala Bute. El a cerut să fie eliberat pentru a se putea trata de boala cumplită, iar magistrații i-au aprobat cererea. Din păcate, cancerul era într-0 fază avansată, iar tratamentele nu au mai dat rezultate. Nici investigațiile la o clinică de specialitate din Turcia, nu au ajutat.
Fostul campion de box a murit la mai puțin de un an după ce a fost diagnosticat cu boala nemiloasă.
„Cu adâncă durere în suflet anunțăm trecerea în neființă a fostului om de box Rudel Obreja. Drum lin printre stele, drag prieten! Bunul Dumnezeu să-l odihnească în pace!”, a anunțat Liga Profesionistă de Box.