Adio locuri de parcare gratuite pentru bugetari. Cine-și aduce mașina la serviciu plătește taxă la primărie

Parcare interzisă. Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Începând cu anul viitor, angajații ministerelor și ai celorlalte instituții publice vor trebui să-și închirieze locurile de parcare atunci când vin la serviciu. Iar un astfel de loc va costa în jur de 500 de lei pe lună, conform estimărilor Primăriei Generale. Mai norocoși vor fi cei care lucrează în instituții care au parcări proprii, în curți sau la subteranul clădirii.

Angajații instituțiilor publice de pe raza municipiului București nu vor mai beneficia de locuri de parcare gratuită, la serviciu. Până în prezent, ministerele și celelalte instituții primeau, în baza unui acord cu Primăria Generală, un număr de locuri de parcare gratuite pe domeniul public.

Aceste înțelegeri nu vor mai fi posibile de anul viitor. Astfel, angajații la stat care vor alege să-și aducă mașinile la serviciu vor putea rezerva locuri de parcare doar contra-cost. Iar valoarea unui astfel de spațiu, pe perioada timpului de lucru va fi în jur de 500 de lei pe lună.

Conform statisticilor oficiale, până în prezent, instituțiile publice aveau la dispoziție în jur de 3.000 de locuri de parcare fără taxă. Acestea puteau fi utilizate de toți salariații bugetari care veneau cu mașina la lucru.

De anul viitor, mai exact de la 1 ianuarie 2023, aceste locuri de parcare nu vor mai fi gratuite, primăria instituind o taxă pentru ele.

Instituțiile Primăriei vor plăti taxă de parcare

Informația a fost confirmată și de viceprimarul liberal de la Primăria Generală a Capitalei, Stelian Bujduveanu, cel care se ocupă de administrarea parcărilor din București. El spune că locurile de parcare pentru angajați vor trebui plăite de instituții care au fost prevenite să-și aloce fonduri în buget.

„Am trimis o circulară instituţiilor publice să-i somăm să îşi bugeteze pentru 2023 bani pentru parcare”, a declarat viceprimarul.

Printre instituțiile care nu dispun de parcare proprie și vor trebui să se conformeze, plătind câte 500 de lei pe lună, pentru un loc de parcare, sunt Ministerul Mediului, Ministerul Justiţiei, SRI sau DIICOT.

Însă aceeași taxă se aplică și în cazul angajaților din instituțiile subordonate Primăriei Generale. În cazul acestora, însă, fondurile vor proveni tot din bugetul local, al Municipalității. Astfel, fiecare structură subordonată Primăriei va trebui să aloce fonduri bugetare pentru a acoperi și aceste cheltuieli.

Modificări de interes pentru șoferi

Tot începând de anul viitor, vor apărea noi modificări pentru tarifele plătite de șoferii din București pentru un loc de parcare.

Zonele de tarifare se vor schimba. Dacă în prezent municipiul București este împărțit în trei zone, în funcție de care se stabilesc și tarifele pentru parcare, de anul viitor acestea se vor comasa, ca să rămână doar două zone.

Astfel Primăria Generală va comasa zona zero şi zona unu care vor deveni una singură, unde parcarea va fi taxată cu 5 lei pe oră. Conform proiectului, va rămâne zona 2, cu un tarif de 2,5 lei pe oră, conform observatornews.ro.