Adio dobânzi ridicate la depozite

Adio dobânzi ridicate la depozite

Dobânzile la depozitele în lei ar putea să scadă, treptat, în acest an, iar nivelurile ridicate din prezent nu vor mai fi atinse pe termen mediu şi lung, potrivit economistului-şef al Băncii Comerciale Române (BCR), Lucian Anghel.

 "Faptul că, în acest moment, există în piaţă promoţii la dobânzi de peste şapte puncte  procentuale peste inflaţie, deci sunt intens real pozitive, moment unic în ultimii 20 de ani, nu cred că se va mai repeta pe termen mediu şi lung", a afirmat Anghel.         

Reprezentantul băncii a atras atenţia că, în prezent, dobânzile la depozite sunt foarte atractive şi populaţia ar trebui să se gândească la economisire.      

"Este necesar ca în 2009 şi în perioada următoare să ne gândim cum am putea să economisim şi să găsim instrumente de economisire mai mult decât proiecte de creditare, pe care le-am utilizat prea mult în ultimii ani",  a adăugat economistul-şef al BCR.      

Dobânda credite vs. dobandă depozite

La rândul său, directorul regional corporate IMM-uri pe regiunea Bucureşti în cadrul BCR, Daniela Dobre, a arătat că presiunea  pe dobânzile la credite a fost determinată de cea pe dobânzile la economii.     

"Se observă în ultimele două trei săptămâni o relaxare a presiunii pe dobânzile la disponibilităţi, ceea ce ar putea duce şi la o scădere a presiunilor dobânzilor la credite", a spus Dobre.      

Anghel a mai menţionat că BCR nu va stopa creditarea în situaţia actuală de criză, ci va continua să susţină proiectele viabile şi bine structurate.      

Printre cele mai mari dobânzi acordate la depozite se numără cele acordate de:

•Intesa Sanpaolo Bank- 17,38% pe an •Millenium Bank- 16,42% pe an •RIB – 16,14% pe an •Bank of Cyprus- 15,87% pe an •Alpha Bank-15, 59% pe an •Credit Europe Bank- 15,87%

Ne puteți urmări și pe Google News