Adio, Covid-19! Descoperire demnă de Premiul Nobel pentru Medicină. Alertă

Cercetătorii din Statele Unite ale Americii au dat lumii o veste extraordinară în această pandemie de coronavirus odată cu anunţul despre dezvoltarea unui algoritm care ajută la detectarea Covid-19.

Algoritmul dezvoltat în SUA a identificat corect persoanele care aveau Covid-19 doar prin sunetul tusei lor. În teste, metoda de testare a avut o rată de succes de 98,5% în rândul persoanelor care au primit un rezultat pozitiv pentru Covid-19 şi 100% la cei care nu au avut alte simptome.

Mai departe, cercetătorii ar avea nevoie de aprobarea de reglementare pentru a dezvolta algoritmul într-o aplicație care ar putea face diferenţa în pandemia de coronavirus. Deşi nu se specifică durata întregii proceduri, se pare că nu este vorba decât de câteva secunde, cât durează până este procesat sunetul tusei persoanei ce doreşte să afle dacă are boala infecţioasă „exportată” de China pe mapamond.

Inteligenţa artificială şi Covid-19

Oamenii de ştiinţă implicaţi în acest proiect au spus că „diferența crucială” din tusea produsă de un pacient care are Covid şi e asimptomatic nu poate fi percepută de urechile oamenilor. Algoritmul de inteligență artificială (AI) a fost dezvoltat în laboratorul Institutului de Tehnologie din Massachusetts (MIT).

Despre această descoperire, omul de știință MIT, Brian Subirana, coautor al lucrării publicate în Jurnalul IEEE de Inginerie în Medicină și Biologie, a declarat: „Modul în care produci sunetul se schimbă când ai Covid chiar dacă ești asimptomatic.

Cazurile practice de utilizare ar putea fi pentru examinarea zilnică a elevilor, a lucrătorilor și a publicului, pe măsură ce școlile, locurile de muncă și transportul se redeschid sau pentru testarea în comun, pentru a depista rapid focarele în grupuri.” Nu doar Guvernul SUA a lucrat la un astfel de proiect.

Şi Marea Britanie a dezvoltat ceva similar

Mai multe organizații, inclusiv Universitatea Cambridge, Universitatea Carnegie Mellon și Novoic, start-up-ul din domeniul sănătății din Marea Britanie, au lucrat la proiecte similare. În luna iulie, proiectul Cambridge Covid-19 Sounds a raportat o rată de succes de 80% în identificarea cazurilor de Covid pozitiv pe baza unei combinații de respirație și sunete de tuse.

Până în august, proiectul avea 459 de sunete de probă de tuse și respirație transmise de 378 de persoane. În prezent, cei care se ocupă de acest proiect susţin că au aproximativ 30.000 de înregistrări.

Totuşi, laboratorul MIT a colectat aproximativ 70.000 de probe audio cu tuse diferită. Dintre acestea, 2.500 provin de la persoane care au avut cazuri confirmate de Covid-19.

Calum Chace: „Detectează cancerul”

Expertul în inteligență artificială, Calum Chace, a descris algoritmul ca „o piesă clasică a IA” (n.r. – inteligenţei artificiale). „Este același principiu ca și hrănirea unei mașini cu o mulțime de raze X, astfel încât să învețe să detecteze cancerul”, a spus el.

„Este un exemplu de AI care este de ajutor. Și, de data asta, nu văd prea multe dezavantaje în asta”, a declarat Calum Chace pentru bbc.com.