Adevărul din spatele spargerii asediului din estul Alepului. Aviaţia rusă şi-a oprit bombardamentele de mai multe zile şi aşteaptă un răspuns decisiv din partea SUA

Adevărul din spatele spargerii asediului din estul Alepului. Aviaţia rusă şi-a oprit bombardamentele de mai multe zile şi aşteaptă un răspuns decisiv din partea SUA

Insurgenţii sirieni care au reuşit spargerea asediului forţelor guvernamentale din estul Alepului au anunţat că aviaţia rusă, susţinătoare a armatei pro-Assad şi aliaţilor acesteia, organizaţia Hezbollah şi miliţiile şiite proiraniene, şi-ar fi intensificat ulterior loviturile aeriene. În realitate însă, lucrurile nu stau chiar aşa, scrie debka.com, care deţine informaţii potrivit cărora aviaţia rusă a dispărut din zonă de câteva zile, fapt care ar fi făcut, de altfel, posibilă şi micuţa victorie a rebelilor jihadişti.

Debka.com respinge posibilitatea unei victorii clare a insurgenţilor şi susţine că situaţia de la faţa locului ar fi momentan blocată într-o remiză.  Mai mult, bombardamentele aviaţiei ruse pe care le-au semnalat rebelii nu ar fi avut loc iar forţele insurgente nu pot clama o spargere a asediului atâta timp cât nu au reuşit securizarea controlului asupra drumurilor care leagă vestul de estul Alepului.

Dacă însă grupările rebele jihadiste vor reuşi să-şi consolideze ofensiva – a ceea ce au numit “Marea Bătălie pentru Alep” – atunci peisajul conflictului din nordul Siriei se va reconfigura în totalitate, scrie şi CNN. Ofensiva rebelă este condusă de către Jabhat Fateh al Sham, fostul Front al Nusra, care în urmă cu două săptămâni declara public că a rupt legăturile strânse pe care le avea cu gruparea teroristă Al-Qaida, pentru a consolida alianţele cu alte grupări jihadiste şi rebele din Siria.

Facţiunile de rebeli jihadişti aliate spun că ar fi preluat controlul asupra unui uriaş complex militar guvernamental din sud-vestul oraşului, că au reuşit un avans brusc în Ramousah  şi crearea unei breşe în zona asediată din sectorul estic al oraşului (care durează din 17 iulie) şi să se reconecteze cu luptătorii rebeli aflaţi sub încercuirea forţelor loialite. S-au grăbit, de asemenea, să anunţe că ofensiva va intra curând într-o nouă fază.

A urmat apoi o serie neîntreruptă de bombardamente aeriene, despre care debka.com scrie că ar fi fost opera aviaţiei siriene şi că Rusia nu a intervenit la Alep în ultimele zile, ci doar la Idlib, în nord-vestul Siriei. Acest aspect, scrie debka.com, a netezit practic drumul spre o primă victorie a rebelilor în Marea Bătalie pentru Alep, cărora forţele loialiste, lipsite de suportul aviaţiei ruse, nu au mai putut să le ţină piept. Situaţia care acum pare în favoarea rebelilor se poate schimba însă brusc în momentul intervenţiei aviaţiei ruse. Este posibil ca aceasta să nu se producă prea curând însă pentru că, potrivit surselor Debka, Moscova doreşte să lase deschisă uşa dialogului cu administraţia Obama. Ruşii sunt interesaţi, mai ales, de crearea unui mecanism de coordonare militară şi informaţională în Siria care să lupte împotriva forţelor islamiste.  

Conform planului conceput de ruşii, americanii ar trebui să ofere informaţii secrete pentru forţele aeriene care bombardează în Siria iar obiectivele vizate să fie marcate de către serviciile secrete americane. Practic, Rusia se teme că o intervenţie militară în Alep ar pune în pericol discuţiile cu Washingtonul în privinţa unei colaborări lărgite. Astfel că atâta timp cât aceste discuţii rămân suspendate, nici ruşii şi nici americanii nu vor face niciun pas pentru a înclina decisiv balanţa în cadrul Marii Bătălii pentru Alep, oraş care era pe vremuri centrul comercial al Siriei.

 

Ne puteți urmări și pe Google News