Adevărul despre „Miturile crizei din Olimp”. Cât de înfometați sunt turiștii în Grecia și cum ar trata-o elenii pe Merkel dacă ar plăti cash

Adevărul despre „Miturile crizei din Olimp”. Cât de înfometați sunt turiștii în Grecia și cum ar trata-o elenii pe Merkel dacă ar plăti cash

Niciodată în ultimul deceniu nu s-a vorbit mai mult despre Grecia și prăbușirea națiunii care trăiește aproape exclusiv din turism, ca în ultima lună. Elenii vor să iasă din Zona Euro, numărul turiștilor a scăzut, grecii nu mai au combustibil și alimente - sunt o parte din „legendele” recent apărute în Sudul Europei

După decizia guvernului elen de a închide cinci zile băncile, luată pe 3 iulie, românii au fost printre cei mai panicați turiști. Ei și rușii. Cu biletele cumpărate pentru Grecia, temerile conaționalilor aveau legătură cu: posibila lipsă a mâncării, a benzinei, imposibilitatea de a scoate bani de la bancomate sau de a face plăți online.

„Evenimentul zilei” vă prezintă, de la fața locului, cât de adevărate sunt aceste „Noi mituri ale Olimpului”, din insula Rhodos.

Ne puteți urmări și pe Google News

Lipsa banilor

● Zvon: Bancomatele nu mai au bani, iar acolo unde sunt bani, grecii fac cozi imense pentru a-și scoate economiile.

● Adevăr: În urma limitărilor impuse de guvernul grec, de la bancomate se pot scoate doar 60 de euro în fiecare zi. ATM-urile au bani, însă singura problemă este uneori epuizarea bancnotelor de 10 euro și 20 euro, încă din prima zi a alimentării aparatelor cu bani. Așa că, ATM-urile eliberează doar bancnote de 50 de euro, așa cum s-a întâmplat la o bancă locală (foto).

FOTO: Bancă locală

Lipsa turiștilor

● Zvon: Celebrele plaje grecești sunt pustii sau, în cel mai bun caz, numărul turiștilor a scăzut în procente semnificative.

● Adevăr: Mare parte (aproximativ 90 la sută) a turiștilor din statelor din Vestul Europei - Germania, Olanda, Franța și țările scandinave - șiau programat și plătit vacanțele în Grecia cu câteva luni înainte de începerea crizei elene. Așa că, vrând-nevrând, aceștia și-au făcut oricum concediul în Vechea Elada. Cu toate acestea, o parte dintre hotelieri si cârciumari recunosc că, în anumite insule, numărul clienților a scăzut cu până la 25 la sută. Turiștii lipsă sunt tocmai din jumătatea de Est a Europei, care își rezervă locuri cu maximum o lună înainte de plecare. „Cel mai mult a scăzut numărul turiștilor din Rusia. Nu știu dacă e din cauza știrilor care vin dinspre noi sau din cauza problemelor lor financiare”, ne spune patroana unui lanț hotelier din insula Kos, Konstantina Svinou. Și o parte din britanici caută vacanțe în ultima clipă, așa că și numărul acestora este mai mic, cel puțin în Kos, situată între Rhodos și Turcia. „Au fost știri în presa britanică despre turiștii care sunt asaltați de greci, să le dea lor mâncarea de pe masă. Probabil că aceste știri false au scăzut numărul vizitatorilor din Marea Britanie, dar sperăm să crească acum”, spune Camile (foto), ghid pentru turiștii britanici și francezi.

„Săraca” Grecie

● Zvon: Elenii nu mai au bani să-și cumpere haine noi sau benzină.

● Adevăr: Grecii au renunțat la dichisul pentru care erau cunoscuți în urmă cu câțiva ani, când erau asemănați italienilor.

Cu excepția tinerilor de până în 30 de ani, chiar și patronii de taverne își întâmpină clienții în tricouri ponosite, cămăși din anii trecuți și pantaloni scurți, luați din bazare

Nu se pot face tranzacții bancare

● Zvon: Turiștii nu pot face tranzacții bancare din cauza limitărilor bancare impuse în Grecia.

● Adevăr: Turiștii, dar și localnicii pot face orice fel de tranzacție bancară pentru a plăti bunuri sau servicii cumpărate în Grecia. Prin urmare, orice serviciu ce ține de vacanță în Vechea Elada se poate plăti cu cardul. Nu există hotel, care să nu aibă aparat ce permite plata electronică și care să nu accepte plata cu cardul. Singurele limitări sunt legate de plățile electronice internaționale. Mai exact, nici grecii și nici turiștii, cât timp se află în Elada, nu pot transfera bani în afara Greciei. „Sigur că accept plata cu cardul, la oricare din restaurantele mele se poate plăti așa”, ne asigura Fanis (foto), proprietarul mai multor taverne din Rhodos.

FOTO: Fanis

Lipsa alimentelor

● Zvon: Grecii nu mai au ce cumpăra din magazine, iar pensiunile și hotelurile nu mai au mâncare pentru turiști.

● Adevăr: Vitrinele magazinelor alimentare tra diționale nu mai sunt pline cu produse, așa cum erau în urmă cu trei-patru ani, însă în orice magazin găsești două- trei tipuri de carne. „De când cu această criză, nu mai comand toate produsele, ci doar pe cele care sunt cel mai prompt căutate de clienții locali sau de către turiști”, explica un „chioșcar” din Rhodos. Cât despre pensiunile și hotelurile grecești, acestea au aceleași porții imense pentru o persoană.

Lipsa benzinei și cozile de la pompă

● Zvon: Speriați de criză, grecii se duc buluc în benzinării pentru a-și umple rezervoarele și canistrele, de teamă ca țara să nu rămână fără combustibili.

● Adevăr: În Atena au fost înregistrate câteva cozi, mai ales după referendumul din 5 iulie. Era vorba de maximum 20 de mașini. În insule, benzinăriile chiar duc dorul clienților, cozile sunt formate doar de grupurile de motocicliști sau de cei cu motoscutere, care vin să alimenteze în același timp. În Rhodos, nu sunt mai mult de două automobile în nicio benzinărie.

Mai sunt turiști nemți în Grecia?

● Zvon: Turiștii germani nu mai vin în Grecia, iar cei care vin sunt tratați cu răceală de greci.

● Adevăr: Un hotelier din Rhodos susține că, la plecare, un turist german i-a lăsat un mesaj pe un șervețel, prin care își cerea scuze pentru comportamentul Angelei Merkel față de Grecia. Cam genul acesta de povești sunt lansate de eleni. Nu sunt date care să ateste scăderea numărului de turiști nemți, iar limba germană se aude în fiecare hotel important. Cât despre răceala elenă, grecul ar servi-o și pe Angela Merkel, ca pe o împărăteasă, dacă ar comanda întreg meniul și ar plăti cash.

Șomajul este în creștere

● Zvon: Cel puțin unul din doi greci nu are loc de muncă în acte, așadar fie lucrează la negru, fie este întreținut de stat prin asigurările sociale.

● Adevăr: Cu excepția Atenei și a altor câteva orașe mai mari, în Grecia cine nu muncește în turism sau la stat este șomer, locurile de muncă în alte domenii fiind foarte puține. „Anul trecut aveam 24 de angajați, acum am doi”, ne explică Kostas Serghei, un cârciumar din Kos. Acesta mai spune că a trebuit să aducă forță de muncă de pe alte insule, mai puțin atractive pentru turism, pentru că locuitorii insulei sale nu doreau să lucreze ca ospătari, barmani etc. la tavernă.

Grecii, Uniunea și Zona Euro

● Zvon: Urmașii lui Pericle doresc să renunțe la moneda euro, să se întoarcă la drahmă și chiar să iasă din Uniunea Europeană.

● Adevăr: Nu există grec care să-și dorească să iasă din Zona Euro și din Uniunea Europeană, cel puțin nu în domeniul hotelier, este sigură Konstantina Svinou (foto). De altfel, în ultima lună s-a efectuat un sondaj important în care 80% dintre greci și-au manifestat dorința să rămână în UE. Cu toate acestea, la referendumul din 5 iulie, cetățenii au votat în 60% din cazuri cu „Nu”. „Acest vot de «Nu» de la referendum nu a însemnat un <> Uniunii Europene, ci un <> pentru plata datoriilor, în condițiile impuse”, ne mai asigură Marineli, „șeful” hotelierilor din insula Kos.

FOTO : Konstantina Svinou

Coifullui Ahile, la negru

● Zvon: În Grecia, cu excepția marilor comercianți, nu se eliberează factură și bon fiscal, pentru a nu plăti taxe la stat.

● Adevăr: Am încercat să cumpăr mai multe produse în zona cunoscută ca Centrul Vechi (foto) al insulei Rhodos și niciun comerciant nu oferea bon fiscal. Nici în magazinele de antichități, unde replici ale coifurilor de luptă ale lui Ahile sau Leonidas puteau fi cumpărate cu sume între 600 de euro - replicile la scară naturală și până la 30-40 de euro- în miniatură, nu se elibera chitanță. „Și în industria hotelieră sunt bani negri. Cam două miliarde de euro nu sunt declarați anual, bani care trebuia să ajungă în buzunarele statului. Cine e de vină? Statul în primul rând, pentru că nu face controale”, susține Konstantina Svinou.

FOTO: Centrul Vechi