Adevărul despre inflație. Ce mai cumperi azi cu 100 de lei. Impactul COVID-19 și al războiului din Ucraina

Adevărul despre inflație. Ce mai cumperi azi cu 100 de lei. Impactul COVID-19 și al războiului din UcrainaSursa foto: Arhiva EVZ

În timpul pandemiei, costul alimentelor a crescut semnificativ, astfel încât ceea ce obișnuiai să cumperi cu 100 de lei din supermarket acum necesită un buget suplimentar.

Se ia în calcul luna martie a anului 2020, când președintele a semnat decretul privind instituirea stării de urgență. Între februarie 2020 și martie 2023, inflația la alimente a fost de circa 40%, conform datelor INS.

Dacă analizăm mai detaliat datele la nivel de localități, observăm că în Ploiești prețul cartofilor s-a dublat față de luna precedentă pandemiei, în Baia Mare prețul fasolei a crescut cu 121%, în Slatina laptele este cu 141% mai scump (în același timp, brânza de oaie este cu 113% mai scumpă), iar prețul ouălor aproape că s-a triplat în Ploiești de la începutul pandemiei până în prezent.

Ce mai poți cumpăra cu 100 de lei

Potrivit datelor consultate de HotNews, creșterea prețurilor la alimente a depășit creșterea salariilor nete, ceea ce a dus la o scădere a puterii de cumpărare. Județele cu cele mai mari viteze de creștere a salariilor au fost Covasna, cu 38%, și Maramureș, cu 36,5%. Cu toate acestea, chiar și în aceste județe cu salarii relativ mici, creșterea salariilor a fost mai mică decât creșterea medie de 40% a prețurilor la alimente.

În februarie 2023, salariul mediu net în România a fost de 4270 de lei, conform datelor oficiale, iar inflația în aceeași lună a fost de 15,5%. Acest lucru înseamnă că în fiecare lună, aproximativ 661 de lei din salariul mediu erau absorbiți de inflație. Mai exact, la fiecare 6,5 luni, un salariu întreg este „mâncat” de inflație.

Înaintea invaziei Rusiei în Ucraina, un litru de lapte costa în medie 3,50 lei. Însă după câteva luni, același produs costa aproape 5 lei. Prețul pâinii a crescut și el, de la 1,5 lei la 2,6 lei pentru o franzelă. În concluzie, dacă mergi la piață cu 100 de lei în buzunar, vei putea cumpăra mult mai puține alimente decât înainte de pandemie.

Și-au redus consumul, au început să înlocuiască produsele scumpe cu altele mai accesibile sau au renunțat la anumite activități de timp liber. Acestea sunt câteva dintre modalitățile prin care oamenii reacționează la creșterea prețurilor, potrivit HotNews.ro.