Adevărul despre concediul medical. Mulți angajatori comit abuzuri
- Iulia Moraru
- 7 august 2024, 07:03
România. Concediul medical se acordă pe baza zilelor, indiferent de numărul de ore pe care un angajat le lucrează în mod obișnuit într-o zi, fie că este vorba de patru, șase, opt sau mai multe ore.
Totuși, unele companii aplică o regulă diferită, stabilind că o zi de concediu medical echivalează cu opt ore de muncă, iar orele suplimentare trebuie recuperate de angajat, un lucru nelegal însă.
Cum trebuie acordat concediul medical de angajatori
„Eu lucrez două zile 11 ore după care am două zile libere și tot așa. Am avut concediu medical doua zile și trebuie sa recuperez 6 ore din cauza ca CM se da doar pentru 8 ore (așa mi s-a comunicat de la munca).
Este legal așa ceva? Știam ca CM se oferă pe toată ziua, nu este specificat nicăieri numărul de ore”, a semnalat un angajat.
Conform avocatnet, concediul medical se acordă pe baza zilelor, nu pe ore, iar o zi de concediu medical reprezintă 24 de ore, nu doar opt ore, așa cum susține angajatorul în această situație.
În OUG 158/2005, care reglementează concediile medicale, precum și în normele de aplicare ale acesteia, nu se face referire la conceptul de ore din concediul medical.
De asemenea, nu este specificat că o zi de concediu medical ar corespunde normei obișnuite de muncă de opt ore.
Problema orelor suplimentare și drepturile angajaților
O persoană cu normă parțială nu beneficiază de un număr mai mic de zile de concediu medical comparativ cu cineva cu normă întreagă, mai notează sursa citată.
În mod similar, angajații care fac ore suplimentare nu au dreptul la mai mult concediu medical decât cei care nu fac ore în plus.
În plus, concediul pentru incapacitate temporară de muncă se oferă angajaților doar dacă aceștia au îndeplinit un stagiu minim de cotizare, în mod obișnuit de șase luni în ultimele 12 luni înainte de luna pentru care se solicită concediul medical.
Cine suportă plata concediului medical
Indemnizația pentru concediul medical se acoperă astfel pentru angajați:
- Angajatorul plătește indemnizația de la prima zi până la a cincea zi de incapacitate temporară de muncă. Excepție fac indemnizațiile aferente certificatelor de concediu medical acordate persoanelor asigurate care au fost plasate în izolare conform Legii nr. 136/2020, în acest caz fiind acoperite de Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate începând cu prima zi.
- Începând cu ziua a șasea, indemnizația este suportată de bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate.
Indemnizația pentru incapacitate temporară de muncă se poate acorda pentru o perioadă de maxim 183 de zile într-un interval de 12 luni, calculată de la prima zi a îmbolnăvirii.