Aderarea la Schengen, a României, nu mai trebuie blocată de Austria. Ungaria susține demersurile guvernului de la București și cere oficialilor de la Viena să-și revizuiască punctul de vedere. Ministrul maghiar de Externe, Peter Szijjarto, a făcut o serie de declarații, pe acest subiect, la Timișoara.
Aderarea la Schengen a României susținută de guvernul de la Budapesta. Ministrul maghiar de Externe, Peter Szijjarto, sare în ajutorul României și cere oficialilor de la Viena să renunțe la opoziție. El i-a invitat, mai mult sau mai puțin „politicos” pe liderii politici austrieci să accepte România în Schengen în această toamnă.
Reacția oficialului maghiar vine după anunțul făcut de cancelarul și ministrul de Interne de la Viena, din Austria. Cei doi au anunțat că vor continua să se opună primirii României și Bulgariei în Schengen. Aflat vineri la Timişoara, şeful diplomaţiei ungare a declarat că le „cere ferm prietenilor austrieci” să nu „obstrucţioneze aderarea României” la Schengen. El a precizat că o decizie în legătură cu acest subiect ar trebui adoptată în baza faptelor.
„Doresc să îi invit politicos, că să nu zic că-i somez, pe oficialii austrieci să fie de acord cu aderarea prietenilor noştri români la Spaţiul Schengen”, a declarat ministrul maghiar.
Ministrul maghiar a mai spus că pe teritoriul Ungariei trăieşte o minoritate de români. Iar pe de altă parte, pe teritoriul României viețuiește o importantă minoritate maghiară.
Aderarea la Schengen susținută de la Timișoara
Ministrul de Externe al Ungariei, Peter Szijjarto, a mai afirmat că odată ce România va adera la spațiul de liberă circulație, vor fi deschise 10 puncte noi de trecere a frontierei, între cele două țări.
„Interesul naţional al Ungariei este ca România să adere la Schengen cât mai curând posibil. De la acel moment, vom avea 10 noi puncte de trecere frontieră şi fără timpi de aşteptare nicăieri la graniţă”, a explicat Peter Szijjarto.
Oficialul maghiar a mai arătat că Ungaria și România sunt conectate din punct de vedere economic și că aderarea la Schengen va duce la întârirea cooperării.
„România e a treia cea mai mare piaţă de export pentru noi. Este un loc preferat de investiţîi pentru capitalul maghiar. Avem comunităţi naţionale care trăiesc în cele două ţări. A venit momentul să nu deranjăm legătura dintre cele două ţări prin puncte de trecere”, a subliniat Peter Szijjarto, legat de aderarea la Schengen a României.
În acest context, el a mai arătat că o decizie în favoarea țării noastre ar trebui luată cât mai curând. Un vot pozitiv ar tebui dat chiar în această toamnă, este de părere ministrul Afacerilor Externe din Ungaria.
Austria se opune intrării României la Schengen
Ministrul austriac de interne, Gerhard Karner, a confirmat, la începutul lunii august, că Austria se opune aderării Bulgariei și României în Schengen. Karner a afirmat că în prima jumătate a acestui an, 5.900 de străini au fost scoși din țară. El a precizat că sunt cu 20% mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut.
„În prima jumătate a anului, mai mulți solicitanți de azil au părăsit Austria, față de noile cereri depuse pentru azil”, a declarat Karner, la începutul lui august.