„Aderarea României la Schengen, în mâinile Consiliului European.” Ce explicație a oferit Dubravka Šuica

„Aderarea României la Schengen, în mâinile Consiliului European.” Ce explicație a oferit Dubravka Šuica Sursa foto: Arhiva EVZ

Vicepreşedinta Comisiei Europene pentru democraţie şi demografie, Dubravka Šuica, a declarat că democrația este prost înțeleasă și că aderarea României la Schengen stă în mâinile Consiliului European.

Vicepreşedinta Comisiei Europene pentru democraţie şi demografie, Dubravka Šuica, a specificat că aderarea României la Spaţiul Schengen depinde de Consiliul European. Cetăţenii Uniunii Europene trebuie să se implice în procesul democratic și să prețuiască democrația.

Zonele rurale din Uniunea Europeană trec printr-un proces de depopulare, dar situația poate fi remediată dacă sunt folosite corespunzător fondurile europene şi dacă sunt puse la dispoziţie serviciile de bază. Aceasta a mai adus aminte și de poziţia Comisiei Europene conform căreia România este pregătită să devină membră a Spaţiului Schengen şi a evaluat drept „pozitivă” situaţia legată de aderarea României. Cu toate astea, Consiliul European va avea ultimul cuvânt de spus.

Dubravka Šuica a venit în România pentru a discuta cu Nicolae Ciucă, cu Gabriela Firea, ministrul familiei, tineretului şi egalităţii de şanse, cu Daniela Gîtman, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe, şi cu Nicuşor Dan, primarul Bucureştiului. Aceasta a vizitat complexul Ominis pentru servicii sociale integrate destinate persoanelor vulnerabile, inclusiv pentru refugiaţii ucraineni, din Capitală.

Ne puteți urmări și pe Google News
Consiliul European reuneşte videoconferinţă

Consiliul European reuneşte videoconferinţă

Care este viitorul României

„Aşa cum ştiţi, Comisia Europeană a stabilit cu mult timp în urmă că România este pregătită să adere la Spaţiul Schengen. Această poziţie nu s-a schimbat. Suntem în favoarea (aderării - n.r.), sperăm că şi Parlamentul European este în mare majoritate favorabil. Destinul României, Bulgariei şi Croaţiei este în mâinile Consiliului European. Când spun Consiliul European, asta înseamnă 27 de lideri şi miniştrii lor, care se vor întâlni. Ei trebuie să decidă asupra acestui lucru. Atât cât pot să evaluez, cred că situaţia este pozitivă. Dar, bineînţeles, nu pot vorbi în numele Consiliului European”, a spus Dubravka Šuica.

Aceasta a anunțat și ce se va întâmpla cu viitorul Europei, dar și cum pot oamenii să contribuie. „Sunt responsabilă de Conferinţa privind viitorul Europei din partea Comisiei Europene, dar, după cum ştiţi, sunt trei instituţii care se ocupă de asta. Nu a existat un vot, aşa că fiecare propunere, fiecare măsură a fost obţinută în urma unui consens. Nu compromis, ci consens. Totul este bine. Avem acum 49 de propuneri, care au fost făcute de cetăţeni. Săptămâna viitoare vom adopta următorul program de lucru al Comisiei pentru 2023. 50% dintre ideile programului Comisiei sunt bazate pe propunerile cetăţenilor. Răspundem la ideile, îngrijorările, speranţele cetăţenilor. Una este sănătatea mintală. Alta este risipa alimentară. Apoi, egalitatea de gen. Sunt multe idei. Le-am încorporat”, a mai declarat ea, potrivit agerpress.