Statele membre ale UE au transmis miercuri, 29 mai, că speră să ajungă la un acord asupra cadrelor de negociere pentru Ucraina și Republica Moldova în prima săptămână din iunie, deși rămân unele obiecții din partea Ungariei.
Progresul relativ vine după ce ambasadorii UE au avut o discuție de două ore cu privire la cadrele de negociere pentru Ucraina și Republica Moldova.
Statele membre ale UE discută de mai multe săptămâni cadrele de negociere ale celor două țări candidate, dar până în prezent nu au reușit să ajungă la un consens pentru aprobarea acestora.
Belgia, care deține președinția rotativă a UE până la sfârșitul lunii iunie, a insistat pentru o discuție la nivelul ambasadorilor UE pentru a clarifica unde se află piedicile, potrivit euractiv.com.
Lansarea negocierilor oficiale
În timp ce unele țări UE ar mai avea nevoie de aprobarea parlamentară, aproape toate cele 27 de state membre sunt de acord cu organizarea primei conferințe interguvernamentale (CIG), care ar lansa negocierile oficiale, atunci când miniștrii afacerilor europene ar trebui să se întâlnească la 25 iunie.
Rezervele exprimate de unele state membre ale UE au fost aproape toate ridicate "de dragul de a merge rapid înainte", a declarat un diplomat UE.
Cu toate acestea, Ungaria este ultima care are rețineri pentru un acord privind cadrele care ar permite blocului să înceapă discuțiile, au confirmat mai mulți diplomați UE.
Ungaria blochează Ucraina, dar nu și Republica Moldova
Budapesta continuă să blocheze Ucraina, dar nu și Moldova, și a solicitat modificări suplimentare la proiectul de acord din cauza a 11 probleme bilaterale privind drepturile minorităților naționale, comerțul, lupta împotriva corupției, agricultura, piața internă și relațiile de bună vecinătate.
În cursul săptămânii viitoare se așteaptă ca grupurile de lucru ale experților să lucreze la detaliile tehnice ale unui potențial acord, care ar putea fi discutate de ambasadorii UE atunci când aceștia vor reveni asupra acestei chestiuni în cadrul reuniunii din 5 iunie.
În cadrul discuțiilor de miercuri, mai multe țări ale UE au subliniat, de asemenea, importanța de a merge mai departe și cu acele speranțe ale UE din Balcanii de Vest în care s-au înregistrat progrese.