Dan Adamescu şi un fost ofiţer SRI ar fi bătut palma cu Black Cube în două contracte

Dan Adamescu şi un fost ofiţer SRI ar fi bătut palma cu Black Cube în două contracte

Patronul România Liberă neagă că ar fi apelat la compania Black Cube pentru a scăpa de acuzaţiile DNA

Clienţii din România ai companiei private de securitate Black Cube - angajată în scopul de a o discredita pe şefa DNA Laura Codruţa Kovesi - ar fi patronul România Liberă Dan Adamescu şi fostul ofiţer SRI Daniel Dragomir.

Ambii vizaţi de dosare penale deschise pe numele lor de către procurorii anticorupţie. Potrivit unor surse apropiate anchetei citate de HotNews. ro, primul contract cu Black Cube ar fi fost încheiat în martie 2015 de Dan Adamescu, la o lună după ce patronul România Liberă (RL)fusese condamnat de prima instanţă la 4 ani şi 4 luni de închisoare pentru că ar fi mituit judecători la Tribunalul Bucureşti în schimbul unor soluţii favorabile în litigiile pe care firmele sale le aveau pe rol.

Ne puteți urmări și pe Google News

FOTO: Alexander Adamescu, fiul lui Dan Adamescu este cetăţean german stabilit la Londra

Sursele citate spun că Adamescu ar fi plătit companiei Black Cube 600.000 de lire sterline pentru a găsi orice informaţie compromiţătoare despre Laura Codruţa Kovesi care i-ar fi folosit pentru a-i determina pe procurorii DNA să-l scape mai ieftin. Un indiciu care susţine varianta pe surse este valuta britanică plătită, cel mai probabil, prin firmele fiului lui Adamescu, Alexander, care este, stabilit la Londra.

Adamescu jr reținut la Londra

Demersul lui Adamescu a fost însă un eşec, deoarece Instanţa supremă l-a condamnat pe 27 mai 2016 la 4 ani şi 4 luni de închisoare.

Conform contractului, Black Cube urma să demareze o campanie puternică împotriva DNA. Mesaje potrivit cărora „DNA distruge investitorii străini”, „DNA a acţionat în cazul Adamescu la comanda lui Ponta” sau că „procurorii DNA sunt antisemiţi”, urmau a fi diseminate în spaţiul public.

Ironia a făcut ca fiul mogulului media, Alexander Adamescu, să fie reţinut pe 14 iunie la Londra, chiar în timp ce se pregătea să ia cuvântul în cadrul unei conferinţe pe tema presupuselor abuzuri ale DNA împotriva familiei Adamescu. Un tribunal din Londra a respins arestarea lui Adamescu jr. în vederea extrădării. La conferinţă a participat şi directorul editorial al RL Sabin Orcan, pe care deputatul Sebastian Ghiţă l-a acuzat, în urmă cu câteva zile că organizează „simpozioane Black Cube la Londra”.

Pe numele lui Adamescu jr. era emis un mandat de arestare preventivă în România încă din 2014, în dosarul de corupţie al tatălui său. Suspectat că ar fi intermediat şpăgile lui Adamescu senior, Alexander s-a sustras atât pe parcursul urmăririi penale, cât şi în timpul cercetării judecătoreşti. În acest moment, fiul lui Adamescu - cetăţean german - aşteaptă finalizarea procedurii de extrădare.

Dialog halucinant Ghiţă-Orcan

Directorul România Liberă Sabin Orcan a recunoscut ulterior că a participat la conferinţa de la Londra, înaintea căreia a fost reţinut Adamescu jr. Deputatul Sebastian Ghiţă a intrat în direct la B1, unde jurnalistul era invitat şi l-a acuzat că organizează „simpozioane Black Cube la Londra”. Orcan a confirmat participarea, nu organizarea acestei conferinţe:

Ghiţă: Cu cine vorbesc? Cu dl.Orcan? Vă ocupaţi de simpozioane Black Cube în Londra. Haideţi să spunem adevărul.

Orcan: Eu mă ocup de simpozioane Black Cube? Domnule Ghiţă, aţi băut ceva înainte să intraţi în emisie?

Ghiţă: Nu am băut, dar nici nu puteţi păcăli pe toată lumea când luaţi bani de la Adamescu şi de la Black Cube.

Orcan: Domnule Ghiţă, aţi tras ceva pe nas înainte?

Ghiţă: Ţineţi simpozioane Black Cube la Londra împotriva statului român.

DIICOT: „Spionii” Black Cube au spart trei e-mail-uri

În data de 8 septembrie, unul dintre „spionii” Black Cube, Ron Weiner, a fost plasat din arest la domiciliu sub control judiciar, în timp ce David Geclowicz încearcă să obţină acelaşi lucru în instanţe.

Trei israelieni au fost puși sub acuzare în acest dosar — Ron Weiner, David Geclowicz și Yossi Barkshtein. Ultimul a reușit să fugă din România, pe numele lui fiind emis un mandat de arestare în lipsă.

FOTO: Ron Weiner (stânga) şi David Geclowicz FOTO: EVZ 

Inițial, Ron Weiner și David Geclowicz au fost arestați preventiv pe 3 aprilie, după care ei au fost plasați în arest la domiciliu în data de 22 iulie.

În cadrul grupării astfel constituite, Ron Weiner și David Geclowicz aveau roluri și sarcini precis trasate. Astfel, Ron Weiner răspundea de partea tehnico-informatică a activității, deținând cunoștințele informatice necesare, ocupându-se de atacurile de phishing și de compromiterea efectivă a conturilor de email, în timp ce, în prealabil, David Geclowicz era cel care răspundea de contactarea telefonică a persoanelor din familia și anturajul Laurei Kovesi și de obținerea datelor de contact necesare, mai precis adresele exacte de email, care în continuare formau ținta atacurilor informatice. DIICOT mai arată că, în continuarea demersului, Ron Weiner, introducând fără drept credențialele titularilor legitimi, a accesat în mod repetat și fără drept căsuţele de e-mail a trei persoane.

Ce susţine Dan Adamescu

Familia Adamescu a reacţionat printr-un comunicat la informaţiile legate de contractul cu Black Cube, care face referire numai la mogul, nu şi la fiul său, stabilit la Londra, acolo unde firma israeliană îşi are deschis un sediu: „Absolut toate detaliile din articolul «Afacerea Black Cube. Două contracte distincte» publicat astăzi, 28 Sept ora 14:02, pe hotnews.ro sunt false şi incriminează gratuit, fără nicio susţinere faptică, persoana domnului Dan Adamescu, care nu a avut niciodată un contract semnat sau vreo legătură de orice natură cu Black Cube. Persecuţia începută sub regimul Victor Ponta, mediatizată personal de către Sebastian Ghiţă, persistă şi - deşi nu mai sunt la putere - e continuată de alti jucători şi alte organe ale statului cu interese politico-economice. Familia Adamescu va continua să facă uz de toate mijloacele legale posibile pentru a-şi face dreptate, a spune adevărul şi a pune capăt acestei nedreptăţi”.

Fost ofiter SRI, folosit de un grup de persoane ca interfaţă cu Black Cube

Un alt personaj care a „bătut palma” cu Black Cube, firma foştilor ofiţeri Mossad Dan Zorella şi Avi Yannus, este fostul ofiţer SRI Daniel Dragomir (foto), în prezent arestat în dosarul deschis de DIICOT.

Dragomir ar fi semnat contractul cu israelienii în februarie 2016 pentru suma de 900.000 de lire, scopul fiind compromiterea şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi.

Surse judiciare au declarat pentru HotNews.ro că fostul ofiţer este doar o interfaţă, deoarece nu dispunea de sume de bani atât de mari. Conturile lui Dragomir erau deja blocate, fiind anchetat într-un alt dosar.

Potrivit informatiilor culese in timpul anchetei, se pare că pentru strângerea sumei de 900.000 de lire s-ar fi realizat „o chetă”, mai multe figuri importante anchetate de procurorii anticorupţie contribuind la operaţiune cu bani. Altfel spus, în acest al doilea contract s-ar fi alăturat mai multe persoane importante implicate în anchetele DNA, moguli şi politicieni, interesaţi de compromiterea şefei DNA.

De altfel, în comunicatul DIICOT dat publicităţii pe 14 septembrie, se vorbeşte despre o întâlnire dintre Daniel Dragomir şi unul din suspecţi cu care ar fi discutat inclusiv despre „presupusele persoane care stau în spatele operaţiunii şi care sunt interesate de reuşita acesteia”.

„În primele luni ale anului 2016 , la datele de 01.02.2016 şi 16.03.2016, inculpatul Dragomir Daniel a avut două întâlniri în Bucureşti cu suspectul D. Z. (n.r. - Dan Zore l l a ) , împrejurări în care cei doi au discutat atât de contextul şi necesitatea operaţiunii, scopul şi presupusele persoane care stau în spatele operaţiunii şi care sunt interesate de reuşita acesteia, cât şi de natura şi toate condiţiile concrete ale operaţiunilor investigative, informative şi intruzive (incluzând aici inclusiv căutarea şi obţinerea corespondenţei electronice ale ţintelor), negocierea şi stabilirea bugetului, plata operaţiunii şi comisionul de succes, precum şi modalitatea de diseminare în media internaţională a eventualului rezultat, pentru asigurarea cât mai promptă a obiectivului stabilit”, se arată în comunicatul DIICOT.

Înregistrat de fostul agent Mossad

O ipoteză ar fi că fostul agent Mossad Dan Zorella să fi înregistrat pe ascuns doscuţia cu fostul ofiţer SRI Daniel Dragomir, apoi să o fi pus la dispoziţia procurorilor DIICOT, fiind şi el vizat de anchetă. În luna august, doi procurori au mers în Israel pentru audieri în dosarul Black Cube, pentru ca în septembrie, Daniel Dragomir să fie reţinut.

„În perioada martie – aprilie 2016, la solicitarea directă a inculpatului Dragomir Daniel de demarare a operaţiunii „Tornado”, din dispoziţia suspectilor D.Z. (n.r. - Dan Zorella) şi A.Y. (n.r. - Avi Yannus) și sub coordonarea directa a suspectului G. F., inculpatul Geclowicz David, fiind în posesia unor suficiente date de stare civilă şi informaţii despre anumite persoane anume vizate, a contactat telefonic în repetate rânduri persoane apropiate şefei D.N.A.”, potrivit DIICOT.