Primarul din Mariupol spune că s-a reușit evacuarea a 100 de persoane și că în acest proces sunt implicați președintele Volodimir Zelenski şi vicepremierul Irina Vereşciuk. Oficialul mai spune că Rusia îngreunează întregul proces și că oamenii sunt umiliți în centrele de filtrare.
Evacuarea civililor din Mariupol se face cu dificultate, deoarece totul depinde de cooperarea Rusiei. Primarul orașului, Vadim Boicenko a declarat că în acest proces sunt implicaţi direct şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi vicepremierul Irina Vereşciuk. Oficialul mai spune că Rusia încearcă să blocheze evacuarea civililor, care sunt umiliți în centrele de „filtrare“, anunță CNN.
„Am reuşit să scoatem peste 100 de oameni din buncăre, care se îndreaptă acum spre teritoriul controlat de Ucraina. Aşteptăm în speranţa că trupele ruse ne vor permite să facem acest lucru. Procesul de evacuare se desfăşoară la un nivel foarte înalt, cu participarea directă a preşedintelui Ucrainei şi a vicepremierului Irina Vereşciuk. Subliniez, este foarte dificil”, a declarat Vadim Boicenko pentru televiziunea ucraineană.
Civilii sunt umiliți de ruși
Primarul din Mariupol a vorbit şi despre aşa-numitele centre de ”filtrare” înfiinţate de forţele ruse cu scopul de a monitoriza persoanele care părăsesc orașul.
„Toţi cei care vor să plece spre teritoriul controlat de Ucraina trebuie să treacă prin această procedură umilitoare. Trebuie să vă înscrieţi şi să aşteptaţi. În medie, oamenii aşteaptă o lună întreagă pentru filtrarea aceasta umilitoare. Acum vedem o scădere a fluxului de oameni care sosesc în Ucraina. Motivul este că ruşii creează obstacole pentru ca oamenii să nu poată pleca. Bărbaţii sunt deportaţi în închisori şi torturaţi. Oamenii sunt ţinuţi acolo fără mâncare două zile sau mai mult, dorm în picioare“, a mai spus Boicenko.
Rușii au reluat bombardamentele
În ceea ce priveşte evacuarea soldaţilor ucraineni, dintre care cel puţin câteva sute încă rezistă la oţelăria Azovstal, situația este și mai dificilă. „Problema evacuării militare este o procedură separată şi un proces separat de negociere. Este un proces închis, negocierile sunt în curs“, a mai spus primarul din Mariupol.
Oraşul Mariupol se află în mare parte sub controlul forţelor ruse, dar un număr necunoscut de civili şi de combatanţi rămân sub asediu la oţelăria Azovstal, a cărei reţea de buncăre şi de tuneluri a servit ca refugiu din calea bombardamentelor ruseşti.
Un consilier al primarului oraşului a declarat că Rusia a reluat bombardarea combinatului siderurgic Azovstal din Mariupol imediat ce autobuzele care evacuau civili au părăsit incinta.