Acuzaţii-şoc! „Nu există Justiţie. Avem o ţară ocupată şi condusă de caste”

Acuzaţii-şoc! „Nu există Justiţie. Avem o ţară ocupată şi condusă de caste”

Cifrele vorbesc de la sine: după coronavirus, va fi țara cea mai lovită de recesiune. Cum ar putea să iasă din aceasta? Întrebarea a fost pusă într-un interviu publicat de Affari italiani cu Edward Luttwak, politolog, istoric şi strateg militar româno-american.

În opinia sa, este cam prea puţin de făcut: „Potrivit statisticilor, între 196 ţări ale lumii, Italia este pe locul 8 în privinţa bogăţiei totale. Italia este una dintre ţările cele mai bogate ale lumii şi totuşi se învârteşte orbecăind ca un cerşetor fiindcă este ocupată de o castă. Aceasta este explicaţia că statul italian nu poate funcţiona”, loveşte dur politologul.

„Şi nu poate funcţiona din cauza sistemului judiciar care este ca un sistem nervos al statului. De fiecare dată când cineva a încercat să reformeze acest sistem judiciar italian, pentru a avea o magistratură de nivel european, a fost blocat de magistraţii care imediat deschid un proces împotriva lui sau a unei rude a acestuia''.

Un deget ameninţător spre magistratură

Şi continuă: „În Italia nu există Justiţie. Italia este o ţară ocupată de caste. Iar principala castă este aceea a magistraţilor, unul dintre corpurile cele mai lente şi neproductive din întreaga lume. Cineva nu-ţi dă nişte bani datoraţi, tu îl dai în judecată, el pierde, merge în apel, pierde din nou, apoi ajunge la Înalta Curte de Casaţie, iar judecătorul de la Casaţie nu scrie imediat sentinţa, ci poate după un an, doi, sau trei'', aminteşte Luttwak.

Ne puteți urmări și pe Google News

Când i se aduce aminte că magistraţii zic că n-au mijloace şi structuri, Luttwak dă o replică seacă:

„N-au mijloace? Se au pe ei înşişi fiindcă judecătorii de la Casaţie sunt plătiţi mult mai bine decât media judecătorilor din Europa. Se plâng? N-au mijloace fiindcă costă prea mult, deşi sunt prea bine plătiţi. Prea mult. Judecătorii de la Casaţie câştigă mai mult decât cei de la Curtea Supremă americană unde sunt doar 7. În Italia sunt mai mult mai mult de 100”, concluzionează el, potrivit Libero Quotidiano.