Acuzații dure la adresa PNL. Buni la vorbe, mincinoși la fapte. „Era cool să te înghesui, era cool să nu porţi mască”
- Sabina Popescu
- 16 septembrie 2021, 19:45
Reprezentantul României la OMS, Alexandru Rafila, a acuzat, joi, liberalii de urmărirea unei nevoi de popularitate în contextul alegerilor interne ale partidului, care au condus la încurajarea transmiterii bolii COVID-19. Deși au proclamat măsuri de protecție împotriva coronavirusului, liberalii și-au permis să încalce linia roșie.
Deputatul PSD Alexandru Rafila a acuzat că din cauza alegerilor interne din PNL, în care s-a urmărit „nevoia de popularitate”, mai multe măsuri și recomandări oferite de specialiștii din Sănătate pentru a împiedica răspândirea COVID-19 și agravarea situației epidemiologice la nivel național au fost sfidate.
Alexandru Rafila: „Era cool să te înghesui, era cool să nu porţi mască”
„Eu sunt convins că lipsa oricăror măsuri şi oricăror recomandări (privind combaterea pandemiei – n.r.) şi oricăror exemple din partea celor care guvernează ţara, privind respectarea unor măsuri simple – cum ar fi distanţarea sau utilizarea măştii la evenimente publice – s-a datorat exclusiv nevoii de popularitate, s-a datorat exclusiv alegerilor interne în PNL, când era cool să te înghesui, era cool să nu porţi mască, să nu respecţi măsurile pe care le-ai recomandat de atât timp. Este impardonabil ca prim-ministrul sau alţi demnitari ai statului român sau şefi ai unor autorităţi locale să încurajeze transmiterea bolii”, a spus Alexandru Rafila într-o conferinţă de presă.
În ceea ce privește rata de transmitere a coronavirusului, România este pe locul 2 în Europa, după Slovacia, prezentând o incidență de 1, 26. „E clar că România are o problemă majoră în raport cu celelalte ţări. Această transmitere se întâmplă la o populaţie care este protejată în mică măsură”, a precizat reprezentantul României la OMS.
Cazurile COVID-19 explodează în România. Peste 4.400 de noi pacienți infectați în ultimele 24 de ore
„Dacă noi avem 30-32% din populaţie vaccinată, la care se mai adaugă 10-15 procente maxim de persoane care au trecut prin boală, în mod evident mai mult de jumătate din populaţia ţării este vulnerabilă. Chestiunea asta înseamnă că această populaţie vulnerabilă este la risc să ajungă în spital, să facă complicaţii, să aglomereze secţiile de terapie intensivă şi să facă greu gestionabil sistemul de sănătate”, a mai adăugat Alexandru Rafila.
Până joi, 16 septembrie, pe teritoriul României au fost confirmate 1.135.027 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 1.073.552 de pacienți au fost declarați vindecați.
În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 4.441 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.