Copil mort la spitalul din Olteniţa. Medicii, acuzaţi de malpraxis şi discriminare

Copil mort la spitalul din Olteniţa. Medicii, acuzaţi de malpraxis şi discriminare

Un copil de opt ani a încetat din viaţă la spitalul din Olteniţa. Băieţelul de etnie romă a fost adus la unitatea sanitară, vineri, cu o plagă la picior. A fost tratat şi a fost rechemat pentru tratament duminică. Atunci, copilul a acuzat vărsături, iar, la scurt timp, a intrat în comă şi a murit. "E un cerc vicios", crede Ciprian Necula, activist rom.

Acum, medicii sunt acuzaţi de malpraxis de familia copilului. Rudele spun că băieţelului i-a fost administrată o supradoză de antibiotice, aceasta fiind, potrivit lor, cauza decesului. Medicii se apără şi spun că doza de ampicilină adminstrată este aceea standard în cazul unui copil de opt ani. "Sistemul medical e prost în toată zona", spune Necula, care cunoaşte bine situaţia din Olteniţa, unde medicii te tratează foarte prost, dacă încapi pe mâna lor. "Am rude care vin la Bucureşti să se trateze, n-au curaj să meargă la Olteniţa la spital", spune acesta. În privinţa felului în care sunt trataţi romii, activistul susţine că este un cerc vicios. În Olteniţa comunitatea de romi este foarte mare, mulţi dintre ei fiind colectori de fier vechi. "Umblă cu fier, se murdăresc, stau în zone nebranşate la apă, nu se spală şi când ajung la spital sunt trataţi prost". Situaţia însă s-a mai îmbunătăţit în anumite spitale, mai ales că acum există mediatori sanitari, care cunosc comunităţile rome şi sunt liantul lor cu dispensarele. "S-au făcut eforturi, dar problemele persistă", mai spune Necula, dând exemplu Craiovei, unde, la spital, romii care vin la dializă sunt trataţi în camere diferite, separat de ceilalţi pacienţi. "Etnia" e de vină

Potrivit lui Adrian Pavel, unul dintre apropiaţii familiei băieţelului, medicii nu au dorit să discute cu părinţii copilului şi au refuzat să ofere informaţii cu privire la tratamentul administrat.

"Dacă te văd mai închis la culoare, te tratează altfel", spune bărbatul contactat de RTV. Acesta a explicat că acest gen de comportament discriminatoriu la adresa populaţiei de etnie romă este frecvent la spitalul din Olteniţa.

Potrivit aceleiaşi surse, după ce a revenit la spital, duminică, băieţelul de opt ani a fost perfuzat şi i-a fost administrată o supradoză de ampicilină, fără ca medicii să îi întrebe pe părinţi cu privire la o eventuală alergie medicamentoasă a copilului. Medicii sunt apăraţi

Preşedintele Colegiului Medicilor din România, doctorul Vasile Astărăstoae, spune că este prematur să se formuleze un verdict de malpraxis înainte de a se cunoaşte cu exactitate situaţia. "O banală plagă sau o fractură pot genera numeroase complicaţii", spune Astărăstoae. Acesta subliniază că "sistemul medical românesc se confruntă, totuşi, cu mai puţine incidente decât oricare alt sistem medical mai performant".

"Medicii nu sunt roboţi", subliniază preşedintele CM, dorind astfel să evidenţieze că insuficienţa personalului medical poate genera diferite situaţii neplăcute.

Colegiul Medicilor, mai puţine puteri Colegiul Medicilor din România nu mai este abilitat să analizeze malpraxisul. "Colegiul analizează numai răspunderea disciplinară. Malpraxisul este analizat numai de instanţa de judecată şi de Parchet", subliniază Astărăstoae, arătând astfel că nu este de competenţa instituţiei pe care o conduce să ia măsuri în cazul în care se demonstrează că în cazul de la Olteniţa este vorba despre malpraxis.

Ne puteți urmări și pe Google News