Acul lung al Beijingului. Emirul din Dubai, cobai la vaccinul din China

Acul lung al Beijingului. Emirul din Dubai, cobai la vaccinul din China

China a dezvoltat și ea mai multe vaccinuri candidate împotriva Covid-19. Dar, spre deosebire de cei de la Moderna, Pfizer sau AstraZeneca, se știe foarte puțin despre ele, chiar dacă sunt deja în uz și laboratoarele care le-au dezvoltat dau asigurări despre eficiența lor.

O doză pentru 60 de dolari

Dar ceea ce le lipsește tuturor acestor vaccinuri chinezești sunt datele. Spre deosebire de concurenții lor occidentali, nu au existat anunțuri despre eficacitatea lor și nici publicații într-o revistă științifică internațională care să ofere o mai bună înțelegere a modului lor de funcționare. „Nu am găsit nimic nicăieri”, confirmă omul de știință german Bernd Salzberger.

O ceață care începe să-i îngrijoreze pe unii specialiști atât în ​​China, cât și în străinătate, notează revista Nature. „Toată lumea de aici își dorește să fie cea mai rapidă în a-și pune vaccinul pe piață, chiar dacă noi oamenii de știință nici nu avem elementele de bază pentru a le putea evalua eficacitatea”, recunoaște pentru Nature un imunolog chinez care a preferat să-și păstreze anonimatul.

Acest lucru este cu atât mai problematic cu cât mai multe media au remarcat că aceste vaccinuri pot, uneori, să fie cumpărate la un colț de stradă.

Ne puteți urmări și pe Google News

În Yiwu, la sud de Shanghai, BBC a urmărit locuitori, în octombrie, care stăteau la coadă pentru a obține o doză de vaccin pentru 60 de dolari. O lună mai târziu, New York Times a confirmat că acest comerț a continuat în acest oraș și că prețurile au fost chiar înjumătățite.

„Este distribuit oricui, cu condiția ca acesta să poată plăti și să stea la coadă, iar autoritățile nu fac nimic împotriva acestei situații”, constată BBC.

Dar pentru Zoltan Kis, trebuie să fim atenți să nu judecăm abordarea chineză prin prisma regulilor noastre de sănătate occidentale. „Este sigur că dacă rezultatele testelor de fază 3 ar fi făcute publice, ar fi mai liniștitor, dar cel mai important lucru este că toate datele au fost transmise autorităților care au autorizat utilizarea acestor vaccinuri”, subliniază acest cercetător de la Imperial College London.

„Nu trebuie uitat că pentru Moderna, Pfizer și AstraZeneca avem, de asemenea, doar anunțurile făcute prin comunicate de presă. Cu siguranță nu există motive să ne îndoim de acuratețea lor, dar nu avem încă datele științifice detaliate pentru aceste vaccinuri”, adaugă Bernd Salzberger.