Acțiunile Raiffeisen au căzut cu peste 15%, din cauza afacerii Strabag

Acțiunile Raiffeisen au căzut cu peste 15%, din cauza afacerii Strabag Sursa foto: Arhiva EVZ

SUA presează banca austriacă să anuleze planurile de cumpărare a unei participații de 1,5 miliarde de euro (1,6 miliarde de dolari) într-o companie de construcții a unui magnat rus. Informația aceasta a făcut ca acțiunile Raiffeisen să scadă cu mai mult de 15,5%, conform CNBC.

Raiffeisen, interesată de un pachet de 27,78% din Strabag

Piata Bursieră

Sursa foto: Arhiva EVZ

Miercuri, Reuters, citând mai multe persoane care cunosc planurile de achiziție a relatat că Washingtonul cercetează cumpărarea de către bancă a unui participații la grupul Strabag din domeniul construcțiilor. Despre Strabag se spune că ar fi controlat de oligarhul rus Oleg Deripaska, persoană supusă sancțiunilor SUA împotriva Rusiei. De altfel, în luna decembrie 2023, Raiffeisen Bank International anunţase că a ajuns la un acord pentru a prelua o participaţie de 27,78% din firma Strabag, de la compania rusească Rasperia Trading, controlată de Oleg Deripaska, contra a 1,51 miliarde de euro.

SUA pune presiune asupra Raiffeisen

Sursele au arătat că oficialii americani au cerut Raiffeisen Bank să dea mai multe detalii cu privire la persoanele fizice şi companiile implicate în această tranzacţie. Cererea a fost făcută pentru a se putea vedea dacă există întradevăr persoane supuse sanțiunilor, care ar putea obține beneficii în urma tranzacției.

CNBC nu a putut confirma independent informațiile.

Ne puteți urmări și pe Google News

Intervenția autorităţilor americane pune mai multă presiune asupra băncii austriece, care se ocupă de plăți internaționale de miliarde de euro pentru rezidenții ruși.

Raiffeisen Bank nu va încălca sanțiunile

Banca austriacă nu a răspuns solicitării CNBC de a comenta aceste informații, conform postului TV.

Totuși miercuri seara, banca austriacă a dat publicității un comunicat în care arăta că a înştiinţat toate autorităţile relevante, inclusiv Trezoreria SUA şi Oficiul pentru Controlul Activelor Străine SUA (OFAC), cu privire la detaliile acestei tranzacţii.

„A fost recunoscut că nu există o opoziţie americană la această tranzacţie. Se înţelege de la sine că RBI nu va continua cu o tranzacţie care ar încălca sancţiunile sau ar expune RBI riscului de a fi sancţionată”, a precizat banca austriacă, într-un comunicat de presă.