Ministrul grec al Afacerilor Externe, Nikos Dendias, i-a trimis ieri o scrisoare Înaltului Reprezentant al UE pentru probleme de politică externă, Josep Borrell, cu privire la incidentul de șicanare a unei ambarcațiuni a Gărzii Elene de Coastă de către o ambarcațiune turcească, în data de 5 ianuarie, în apropiere de insula Farmakonisi.
Potrivit unor surse diplomatice, în scrisoare, Dendias face referire la incidentul în care o ambarcațiune de patrulare a Gărzii Elene de Coastă, în timp ce efectua un serviciu autorizat pentru identificarea a trei bărci turcești de pescuit care pescuiau în apele teritoriale grecești de la sud-est de Farmakonisi, a fost șicanată de o șalupă de patrulare turcească, scrie tovima.gr.
Acțiunile provocatoare ale Turciei pot duce la un „accident” și la instrumentalizarea lui
Potrivit acelorași surse, ministrul grec de externe notează că „această practică repetată a Turciei creează un mediu de securitate periculos și crește posibilitatea unui accident, care ar putea fi instrumentalizat de Ankara pentru a escalada tensiunile dintre Grecia și Turcia”.
În plus, în scrisoare se subliniază că pescarii turci evită să colaboreze și au adesea o atitudine agresivă, nu numai față de navele Gărzii Elene de Coastă, ci și împotriva ambarcațiunilor de pescuit grecești, o atitudine îndreptată împotriva activităților legale de pescuit ale pescarilor greci.
Este ușor de înțeles, notează ministrul grec al Afacerilor Externe, care vor fi consecințele unei astfel de evoluții pentru regiunea extinsă, dar și pentru relațiile euro-turce.
Ministrul grec de externe s-a referit apoi la retorica agresivă a unor oficiali turci, care aproape zilnic lansează, fără a fi provocați în vreun fel, amenințări la adresa Greciei.
În corelație cu cazurile de contestare a suveranității Greciei în Marea Egee și în Mediterana de Est, este clar că prin activitățile ilegale și nereglementate de pescuit desfășurate, Turcia adoptă încă o modalitate de a-și pune în aplicare politica revizionistă și de a contesta statu-quo-ul din regiune.
Cu ocazia incidentului menționat, ministrul grec al Afacerilor Externe subliniază că este nevoie ca, în cazul în care Turcia va continua practica de mai sus, UE să ia măsuri care să impună Turciei costuri economice. Nikos Dendias solicită implementarea Regulamentului (1005/2008) pentru prevenirea pescuitului ilegal și nereglementat, care prevede că, dacă o țară terță nu se conformează, aceasta este desemnată drept „necooperantă”, iar produsele pescuitului său pot fi interzise pe piața UE.
O astfel de reacție din partea UE, conchide ministrul grec de Externe, va transmite Ankarei un mesaj puternic și va demonstra în practică solidaritatea UE față de un stat membru care se confruntă aproape zilnic cu contestarea suveranității sale și cu amenințări de război.
Scrisoarea este comunicată și vicepreședintelui Comisiei Europene, Margaritis Schinas, și comisarului pentru mediu, Virginijus Sinkevičius, potrivit unor surse diplomatice. (Rador)