Acțiuni de protest la două Ministere importante. Problemele economice, în prim-plan

acțiuni de protest ale sindicaliștilor

Miercuri, două Ministere sunt vizate de acțiuni de protest ale sindicaliștilor. Programul acţiunilor de protest a debutat în 14 ianuarie cu Caravana drepturilor sociale.

Miercuri, la Ministerul Justiției și la Ministerul Finanțelor se vor desfășura acțiuni de protest ale sindicaliștilor.

Astfel, Sindicaliştii afiliaţi Federaţiei Publisind vor desfășura acțiuni de protest în fața Ministerului Justiţiei și în faţa prefecturilor din Constanţa, Prahova şi Mureş, a anunţat organizaţia sindicală.

În urmă cu o săptămână, membrii federaţiei Publisind au pichetat Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale şi prefecturile din Bacău, Timiş şi Cluj, iar acţiunile vor continua în fiecare miercuri, până pe data de 24 februarie, conform calendarului.

Revendicările generale ale sindicaliştilor sunt: eliminarea inechităţilor salariale din sistemul public, aplicarea legii-cadru privind salarizarea bugetarilor şi un salariu minim corelat cu creşterea preţurilor de consum.

Federaţia Publisind include 35.000 de membri de sindicat din domeniile administraţie publică centrală şi locală, asistenţă socială, poliţie şi poliţie de frontieră, grefă judiciară, penitenciare şi probaţiune, sport şi tineret, finanţe şi control financiar, mediu şi RA-APPS şi a declanşat proteste începând cu data de 31 decembrie 2020 - data la care sindicatele afiliate au organizat mitinguri la prefecturi şi la sediul MAI - în reacţie la adoptarea OUG nr. 226/2020 prin care salariile angajaţilor din sistemul public sunt plafonate la nivelul lunii decembrie 2020, fiind astfel suspendată aplicarea Legii 153/2017.

În aceste condiţii, sindicaliştii cer Guvernului să renunţe la aceste măsuri şi să aplice legea, aşa cum a fost adoptată de Parlamentul României.

Acțiuni de protest ale sindicaliștilor: Ce se întâmplă la Finanțe

Miercuri, la Ministerul Finanțelor, sindicaliştii de la CNS Cartel Alfa continuă seria de acțiuni de protest, între orele 10:00 - 12:00.

Comitetul Confederal al CNS Cartel ALFA a decis în 11 ianuarie 2021, "în urma analizei situaţiei actuale, a programului de guvernare, a măsurilor luate sau anunţate de actualul guvern, care dezavantajează profund şi preponderent categoriile de lucrători reprezentate de confederaţie, şi, mai larg, categoriile cele mai sărace ale cetăţenilor", declanşarea unui program de acţiuni de protest.

Conform unui comunicat al CNS Cartel Alfa, motivele care stau la baza acestei decizii sunt: politica de austeritate în domeniul salarizării (salariul minim garantat în plată crescut cu doar 41 lei net), îngheţarea unor drepturi salariale, deşi piaţa muncii din România este la 66% din productivitatea orară medie a UE, iar în ceea ce priveşte costul brut al orei de muncă este la 35% din media UE; îngheţarea creşterii pensiilor şi lipsa justiţiei sociale în sistemul de pensii; blocarea modificării actualei legi a dialogului social, L62/2011 etc.

Sursa: Agerpres