Acordul cu FMI atinge şi educaţia. Tăierile s-au făcut deja

Acordul cu FMI atinge şi educaţia. Tăierile s-au făcut deja

Şcoli comasate, clase simultane, reducerea numărului de profesori.

Mai exact, măsurile discutate deja la Ministerul Educaţiei - prin „tăierea” a 15.000 de posturi şi finanţarea învăţământului pe cap de elev - vor veni în întâmpinarea acordului pe care guvernul l-a semnat cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi care prevede „raţionalizarea numărului de şcoli”.

Concret, pentru că de la începutul acestui an şcolar finanţarea sistemului se face pe cap de elev, mai-marii din Educaţie au dispus şi o tăiere drastică a cheltuielilor: şcolile cu mai puţin de 300 de elevi sau 200 de preşcolari nu vor mai fi recunoscute ca unităţi de învăţământ, astfel că, într-o comună, doar o şcoală va avea personalitate juridică.

În plus, clasele I, a V-a şi a IX-a se vor forma doar dacă întrunesc numărul maxim de elevi, iar clasele paralele se comasează.

Hunedoara, fără şcoli generale

Aşa se face că în judeţe precum Cluj, Gorj sau Vaslui autorităţile vor renunţa la personalitatea juridică a câte 20 de şcoli sau grădiniţe. „S-a făcut o simulare «pe hârtie» şi au fost comasate toate şcolile posibile şi imposibile. Drept urmare, se va ajunge la situaţia în care doar o singură şcoală dintr-o comună va mai avea personalitate juridică.În oraşul Hunedoara, de exemplu, nu va mai exista nicio şcoală generală, toate vor fi sub umbrela unui liceu sau colegiu. (...) Oricum, învăţământul suferă acum din cauză că, în anumite ramuri ale administraţiei, s-au făcut angajări aiurea”, a explicat Gheorghe Isvoranu, liderul Federaţiei sindicale „Spiru Haret”.

Fără alte reduceri în 2010

În schimb, reprezentanţii Ministerului Educaţiei au refuzat să ofere mai multe detalii legate de acordul cu FMI atâta vreme cât nu vor avea loc discuţii pe această temă în guvern.

„Aşa cum a spus şi premierul Boc, scrisoarea cu FMI trebuie discutată mai întâi în comisia de dialog social. Până atunci, nu putem spune mai multe. Noi am luat însă, încă de la începutul anului, mai multe decizii care privesc reorganizarea şcolilor”, a explicat Melania Mandas Vergu, consiliera ministrului Daniel Funeriu.

„Anul acesta nu se mai pot face alte reduceri. Mişcarea personalului a început deja, înscrierile în clasa I s-au încheiat, iar în privinţa şcolilor, o parte din acestea şi-au pierdut personalitatea juridică. Singurele raţionalizări se pot face din anul contabil 2011 şi pot fi de ordin financiar - ca de exemplu, un contabil la mai multe şcoli, lucruri de genul acesta”, a arătat, la rândul său, Liviu Pop, secretar general al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ.

Ne puteți urmări și pe Google News