Acordul comercial dintre Taiwan și SUA provoacă un avertisment din partea Chinei

China-Taiwan. Sursa foto: Arhiva EVZ

Statele Unite și Taiwanul vor semna joi un acord comercial, a anunțat Taipei, într-un demers care a stârnit un avertisment din partea Beijingului.

Biroul de negocieri comerciale din Taipei a anunțat că primul lot de acorduri în cadrul „Inițiativei SUA-Taiwan privind comerțul secolului 21” va fi semnat la Washington la ora locală 10.00 (14.00 GMT), fără a oferi detalii. Washingtonul a rămas un aliat cheie și furnizor de arme pentru Taiwan, în pofida schimbării recunoașterii diplomatice de la Taipei la Beijing în 1979. De asemenea, este al doilea partener comercial al insulei.

Beijingul detestă orice aluzie la relațiile diplomatice dintre Taiwan și alte guverne, deoarece consideră insula autoguvernată ca fiind propriul său teritoriu.

„Acordul care va fi semnat în această seară nu este doar unul istoric, ci semnalează și un nou început”, a declarat purtătorul de cuvânt al cabinetului, Alan Lin, reporterilor din Taipei.

„Sarcinile relevante nu au fost încă finalizate... Taiwanul va continua să se îndrepte către un FTA (acord de liber schimb) cuprinzător cu Statele Unite pentru a asigura securitatea economică a Taiwanului.”

Inițiativa încearcă să stimuleze comerțul prin simplificarea controalelor vamale, îmbunătățirea procedurilor de reglementare și stabilirea de măsuri anticorupție între Statele Unite și Taiwan. Guvernul taiwanez a descris acordul ca fiind „cel mai cuprinzător” acord comercial semnat cu Washingtonul din 1979 încoace.

China a avertizat joi Washingtonul împotriva semnării oricărui pact „cu conotații de suveranitate sau de natură oficială cu regiunea chineză Taiwan”.

Statele Unite „nu trebuie să trimită semnale greșite forțelor de independență din Taiwan în numele comerțului”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Mao Ning, în cadrul unei conferințe de presă.

Beijingul a intensificat amenințările

Beijingul a intensificat amenințările și retorica împotriva Taiwanului în ultimii ani, intensificând exercițiile militare în mările din jurul insulei și încercând să taie legăturile oficiale cu țări din întreaga lume.

Această problemă a determinat un acord bipartizan rar în Statele Unite, politicieni precum președintele republican al Camerei Reprezentanților, Kevin McCarthy, și predecesoarea sa democrată, Nancy Pelosi, întâlnindu-se amândoi în mod public cu liderul taiwanez Tsai Ing-wen.

Washingtonul a dezvăluit planurile pentru negocierile comerciale în luna august, în semn de susținere, în timp ce Beijingul organiza exerciții militare uriașe ca răspuns la vizita lui Pelosi la Taipei. China atacă orice acțiune diplomatică care pare să trateze Taiwanul ca pe o națiune suverană și a reacționat cu o furie tot mai mare la vizitele politicienilor occidentali.

În aprilie, Beijingul a efectuat trei zile de exerciții militare care au simulat o blocadă a insulei ca răspuns la întâlnirea dintre McCarthy și Tsai în California, potrivit insidepaper.