Acord respectat. Am donat primele organe către Eurotransplant
- Florian Saiu
- 29 aprilie 2016, 00:00
Ieri dimineață, la Spitalul Universitar din București, o echipă de medici de la Clinica AKH din Viena a transplantat organele unei paciente române. Acțiunea face parte din acordul semnat de autoritățile noastre cu Eurotransplant, care ne asigură, la schimb, servicii medicale pentru pacienții cu grave afecțiuni pulmonare
Scandalul transplanturilor de plămâni, ale cărui dedesubturi au fost dezvăluite în ultimele luni la inițiativa EVZ, se aplanează ușor-ușor. După ce statul român a bătut palma cu Eurotransplant (organism grație căruia 34 de români au fost salvați de la moarte în ultimii zece ani) și s-a angajat să doneze organe în schimbul transplantării pacienților noștri în clinicile occidentale, ieri dimineață s-a făcut și primul pas în onorarea acestei promisiuni. „O echipă complexă de medici de la AKH a ajuns ieri dimineață la Spitalul Universitar, pentru a preleva organele unei paciente aflate în moarte cerebrală. S-au apucat de treabă la 3.30 și au terminat la 8.30. Au luat rinichii, cordul, ficatul și plămânii. Așadar, ne ținem de cuvânt. Respectăm înțelegerea, donăm organe pentru ca și pacienții noștri să fie ajutați la Viena”, ne-a declarat Florin Chirculescu, coordonatorul secției de Chirurgie Toracică de la Spitalul Universitar din București.
Când vom fi în stare să prelevăm singuri
Când vom fi capabili să prelevăm singuri organele pacienților? Chirurgul Florin Chirculescu are cuvântul: „Am delegat medici tineri, care au asistat la prelevarea executată de austrieci tocmai pentru a învăța, pentru a fura meserie. La un moment dat, vom face și noi prelevare de organe. Dar să știți că aici nu este vorba doar de valoarea, de priceperea medicilor. Ține de gradul de maturizare a sistemului de sănătate al unei țări să reușești în acest demers. Trebuie urmărit tot procesul cu atenție, de la prelevare până la activitatea post-operatorie. Degeaba operează un medic bine dacă o infirmieră nu curăță cum trebuie rezerva unde stă un pacient care a suferit un transplant de plămâni, de exemplu. Diavolul stă în detalii mici. Depinde de organizare, de infrastructură, totul trebuie să fie foarte bine pus la punct. Condiția esențială ar fi ca spitalul să fie foarte curat… Așadar, mai avem ceva de muncă până să facem singuri aceste operațiuni. Bine, asta nu înseamnă că nu se fac deloc transplantări la noi. Se fac la Spitalul Sfânta Maria, de exemplu”.