Acord Marea Britanie - UE. Care sunt termenii stabiliți de părțile implicate
- Mihnea Talau
- 17 octombrie 2019, 21:18
În unanimitate, liderii europeni au aprobat joi acordul Brexitului, care va fi trimis în mod oficial Parlamentului britanic să-l ratifice, relatează The Associated Press.
În noul document nu se mai prevede „backstop”-ul - o plasă de siguranţă care menţinea Regatul Unit într-un teritoriu vamal cu UE, refuzat de premierul britanic Boris Johnson pe motiv că împiedica Londra să încheie acorduri de liber-schimb cu ţări terţe.
Acest dispozitiv avea ca scop să împiedice reimpunerea unei frontiere fizice între cele două Irlande după decenii de „tulburări” intercomunitare.
Principalele puncte ale acordului Brexitului încheiat de Londra cu Bruxellesul Biroul preşedintelui Consiliului European a anunţat într-un mesaj postat pe Twitter că şefii de stat şi de guverne din UE au aprobat o declaraţie cu privire la retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană.
Ei îndeamnă instituţiile europene să adopte măsuri pentru ca acordul să intre în vigoare la 1 noiembrie şi subliniază că vor „un parteneriat cât mai strâns cu Regatul Unit în viitor”.
Premierul Boris Johnson a promis să scoată regatul din Uniune la 31 octombrie şi a dat asigurări joi că nu este necesară o nouă amânare, scrie dailymail.co.uk
Astfel, este necesar ca Parlamentul britanic să ratifice noul text, după ce a respins în trei rânduri versiunea anterioară.
Rivalii politici ai lui Johnson şi unii dintre aliaţii-cheie ai acestuia au anunţat că nu susţin noul acord.
Preşedintele Parlamentului European (PE) David Sassoli a anunţat anterior că Legislativul poate ratifica proiectul acordului până la 31 octombrie, după ce este aprobat de către şefii de stat şi de guverne ai celor 27 de state membre şi ratificat de Parlamentul britanic.
Acordul convenit între Londra şi Bruxelles prevede că Irlanda de Nord să rămână aliniată anumitor norme ale pieţei unice europene, însă în interiorul vamal britanic, pentru a se evita reapariţia unei frontiere între Irlanda şi Irlanda de Nord şi a menţine Acordul de pace din Vinerea Mare.
Camera Comunelor, care a respins de trei ori precedentul acord privind Brexitul încheiat de fostul premier Theresa May, va avea sâmbătă o reuniune extraordinară în cadrul căreia noul acord va fi supus la vot. Premierul conservator Boris Johnson le-a cerut deputaţilor să voteze documentul care permite o retragere ordonată a Regatului Unit din UE pe 31 octombrie.
Dar refuzul laburiştilor şi al unioniştilor nord-irlandezi de a susţine acordul, plus opoziţia liberal-democraţilor faţă de ieşirea din UE scad şansele ca acesta să treacă de votul Camerei Comunelor. În această eventualitate, conform unei legi adoptate luna trecută, Boris Johnson va fi obligat să ceară UE o nouă amânare a Brexitului până la 31 ianuarie 2020, solicitare care mai trebuie aprobată şi de liderii europeni.
Dacă legislativul britanic aprobă documentul, va urma o perioadă de tranziţie post-Brexit până la finele anului viitor, dar care poate fi prelungită de comun acord între Londra şi Bruxelles pentru 1-2 ani
Parlamentul britanic urmează să dezbată textul sâmbătă, într-o sesiune extraordinară.
În cazul ratificării textului la Londra, PE îl poate ratifica, la rândul său, la Strasbourg, săptămâna viitoare, în săptămâna dinaintea ieşirii regatului din Uniune.