Vicepremierul ucrainean a anunțat deschiderea unui culoar umanitar care să permită evacuarea femeilor, copiilor și bătrânilor prinși în infernul de la Mariupol. Rusia dă un nou ultimatum militarilor ucraineni din zona industrială Azovstal.
Ucraina anunță că a ajuns la un acord cu Rusia în vederea deschiderii unui culoar umanitar de evacuare a civililor din Mariupol, primul acord de acest tip de sâmbătă. Declarația a fost făcută de vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk.
„Am reuşit să ajungem la un acord preliminar (cu ruşii) asupra unui culoar umanitar pentru evacuarea femeilor, copiilor şi bătrânilor”, anunţă într-o postare pe Telegram Irina Vereşciuk.
Rușii se contrazic în declarații
În schimb, armata rusă a anunțat marți că a deschis un culoar în vederea unei evacuări a militarilor ucraineni din zona industrială Azovstal, în portul strategic Mariupol. „Având în vedere situaţia catastrofală din fabrica Azovstal (...), forţele ruse au deschis un culoar pentru a permite ieşirea militarilor armatei ucrainene şi a combatanţilor din cadrul unor formaţiuni naţionaliste care au depus armele în mod voluntar”, a anunţat marţi Ministerul rus al Apărării.
Ultima parte de declarației este contrazisă chiar de Rusia, care a anunțat că miercuri, 20 aprilie, va da un nou ultimatum forţelor ucrainene blocate în combinatul siderurgic pentru a depune armele, după ce nimeni nu s-a predat.
„În pofida iresponsabilităţii totale a oficialilor regimului de la Kiev pentru a salva personalul militar, forţele armate ruse - ghidate de principii pur umanitare - oferă din nou militanţilor batalioanelor naţionaliste şi mercenarilor să înceteze lupta şi să depună armele“, a declarat şeful Centrului de control pentru apărarea naţională, generalul-colonelul Mihail Mizinţev.
Planul B al lui Putin
Rusia a anunţat tot marţi că a lansat în jur de zece tiruri asupra estului Ucrainei, şeful diplomaţiei ruse evocând începutul unei „noi faze” a războiului care durează de aproape două luni. Forţele armate ucrainene au confirmat că ruşii şi-au „intensificat ofensiva” de-a lungul întregii linii a frontului în estul ţării.
Vladimir Putinare nevoie de o victorie, după ce invazia în Ucraina nu a mers așa cum și-a propus, iar armata rusă a fost nevoită să se retragă din unele regiuni. Rusia se va concentra pe zona Donbas, planul B a lui Putin care vrea să anunțe un succes la parada tradițională de Ziua Victoriei din 9 mai. Luptătorii susţinuţi de Rusia se află aici de ani de zile după ce forţele separatiste ruse au preluat controlul asupra teritoriului în 2014.
Indiferent de termenul țintă, oficialii americani și europeni spun că Rusia pare să se pregătească de un război de durată în Ucraina pentru că nu mai poate da înapoi.