Acord european pentru sancționarea celor care încearcă destabilizarea Moldovei. Propunerea ministruluI Bogdan Aurescu la Consiliul de Afaceri Externe. Video

Acord european pentru sancționarea celor care încearcă destabilizarea Moldovei. Propunerea ministruluI Bogdan Aurescu la Consiliul de Afaceri Externe. Video Sursa foto: Razvan Valcaneantu/ EEC

Miniştrii de externe din ţările membre ale Uniunii Europene, reuniţi luni în Luxemburg urmează să ajungă la un acord politic cu privire la un pachet de sancțiuni impuse celor care acţionează pentru destabilizarea statului şi împotriva ordinii constituţionale din Republica Moldova. Propunerea a fost făcută de ministrul român de externe, Bogdan Aurescu, la Consiliul Afaceri Externe din 20 februarie.

Miniștrii de Externe din statele Uniunii Europene se reunescu luni, 24 mai, în Consiliul Afaceri Externe (CAE). Una dintre temele ce vor fi abordate, cu acest prilej, va fi legată de un nou regim de sancţiuni împotriva celor care acţionează pentru destabilizarea statului de drept și împotriva ordinii constituţionale a Republicii Moldova.

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu a făcut o serie de comentarii cu privire la această propunere, pe care a inițait-o în luna februarie.

Prima decizie va fi acordul politic, la care sunt convins că se va ajunge astăzi, de a stabili un nou regim de sancțiuni împotriva celor care acționează pentru destabilizarea statului și împotriva ordinii constituționale a Republicii Moldova. Este o propunere pe care am făcut-o la Consiliul Afaceri Externe din 20 februarie și sunt foarte bucuros că, într-o perioadă atât de scurtă de timp, a fost creat acest regim de sancțiuni. Cred că este cel mai rapid proces de creare a unui regim de sancțiuni în istoria Uniunii Europene. Sunt foarte bucuros că acesta va fi un instrument foarte important pentru a întări reziliența și securitatea Republicii Moldova în contextul acțiunilor orchestrate de către Rusia, precum demonstrațiile sau acțiunile subversive împotriva ordinii constituționale a Republicii Moldova, la care am fost martori în ultimele luni”, a declarat Bogdan Aurescu la scurtă vreme după ce a sosit la Consiliul Afaceri Externe din Luxemburg.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ministrul român al Afacerilor Externe a precizat că este foarte important ca acest pachet de sancțiuni să fie adoptat rapid. Doar în baza unei astfel de măsuri va putea fi asigurată securitatea Republicii Moldova. De asemenea, o astfel de decizie va avea efecte inclusiv pentru securitatea României și a cetățenilor săi.

„Deja lucrăm împreună cu autorităţile din Republica Moldova asupra primei liste de persoane care să fie sancţionate după ce regimul de sancţiuni va fi adoptat. Aceste măsuri, care vor include interdicţii de călătorie şi îngheţarea activelor pentru astfel de persoane sau pentru entităţile implicate în astfel de acţiuni destabilizatoare, vor reprezenta nu doar sancţiuni faţă de aceste persoane, dar şi un factor de descurajare faţă de alte astfel de acţiuni în viitor”, a explicat şeful diplomaţiei române.

România susține o misiune civilă de parteneriat UE - Moldova

Un alt punct ce urmează să fie discutat, conform agendei de lucru vizează crearea unei Misiuni civile de Parteneriat UE în Republica Moldova. România a susținut această inițiativă considerând că va contribui, de asemenea, la creşterea rezilienţei şi a securităţii statului moldovean. Astfel, autoritățile de la Chișinău vor avea la dispoziție noi pârghii care să le permită să lupte împotriva acţiunilor hibride, a dezinformării, a acţiunilor care vizează securitatea cibernetică a ţării.

Nu în ultimul rând, în ceea ce priveşte Republica Moldova,Bogdan Aurescu a declarat că va încuraja continuarea asistenţei în cadrul Facilităţii Europene pentru Pace. O decizie în acest sens se va lua la începutul lunii mai, a precizat demnitarul. El a adăugat că este foarte important ca Republica Moldova să fie în continuare pe ordinea de zi a Consiliului Afaceri Externe. De asemena, în cadrul Consiliului, va relua propunerea de a avea pe agenda unui viitor CAE, înainte de vară, conflictele prelungite din regiunea Mării Negre. Este important ca UE să continue să acorde atenţie acestei probleme foarte relevante.

„În același timp, o altă decizie importantă va fi adoptarea deciziei de creare a unei Misiuni civile de Parteneriat UE în Republica Moldova. Este o altă măsură importantă, pe care România a susținut-o puternic și care va contribui, de asemenea, la creșterea rezilienței și a securității Republicii Moldova, deoarece va lupta împotriva acțiunilor hibride la adresa Republicii Moldova, împotriva dezinformării, împotriva acțiunilor care vizează securitatea cibernetică a țării și, de asemenea, va îmbunătăți gestionarea situațiilor de criză din Republica Moldova. Desigur, România va sprijini funcționarea acestei Misiuni, inclusiv prin propunerea de experți care să participe la Misiune”, a mai spus ministrul.

Alte teme aflate în dezbatere

La reuniunea din Luxemburg, miniştrii de externe vor discuta şi despre Planul de Acţiune al UE privind efectele războiului Rusiei împotriva Ucrainei. În acest context, Bogdan Aurescu va prezenta eforturile pe care România le-a făcut, prin preşedintele Klaus Iohannis, de a sensibiliza sensibilizare ale României faţă de statele terţe, inclusiv cele din America Latină. El a făcut referire la vizita președintelui de pe continentul sud-american.

„Desigur, astăzi vom discuta și despre Planul de Acțiune al UE privind efectele războiului Rusiei împotriva Ucrainei, iar în acest context, voi prezenta eforturile de outreach ale României față de statele terțe, inclusiv cele din America Latină, în cadrul vizitelor pe care Președintele României, domnul Iohannis, le efectuează zilele acestea în trei state latino-americane, pentru a contracara narațiunea rusă”, a precizat Aurescu.

Tot în acest context, Bogdan Aurescu a condamnat ferm declaraţiile ambasadorului chinez la Paris, care pun sub semnul întrebării suveranitatea statelor care şi-au câştigat sau şi-au recâştigat independenţa după dizolvarea Uniunii Sovietice. Asemenea declaraţii sunt inacceptabile şi contravin Cartei ONU, a subliniat ministrul român de externe.

„Voi exprima astăzi – ceea ce fac și acum – condamnarea fermă a declarațiilor ambasadorului chinez la Paris, care pun sub semnul întrebării suveranitatea statelor care și-au câștigat sau și-au recâștigat independența după disoluția Uniunii Sovietice. Asemenea declarații sunt inacceptabile și contravin Cartei ONU”, a spus diplomatul.

Ce probleme mai sunt pe agenda CAE

Pe agenda Consiliului Afaceri Externe din Luxemburg se mai află procesul de reformă din Georgia, în prezenţa ministrului de externe al acestei ţări, şi situaţia din Sudan. Oficialii europeni susțin încetarea imediată a ostilităţilor, protejarea civililor, o mai bună coordonare între statele membre UE pentru evacuarea cetăţenilor europeni din Sudan.

În finalul declaraţiei sale, Aurescu a exprimat recunoştinţa României faţă de autorităţile franceze, care au facilitat evacuarea în siguranţă a nouă cetăţeni români şi a unui membru de familie, duminică spre luni, din Sudan în Djibouti, după cum se arată într-un comunicat de presă al MAE.

„Voi reitera apelul României pentru încetarea imediată a ostilităților și protejarea civililor. Voi pleda pentru o mai bună coordonare între statele membre UE, pentru evacuarea cetățenilor europeni din Sudan. Exprim recunoștința României față de autoritățile franceze, care au facilitat evacuarea în siguranță a nouă cetățeni români și a unui membru de familie, azi-noapte, din Sudan în Djibouti”, și-a încheiat Aurescu discursul.