Acord al UE privind defrișările: Franța cere o punere în practică rapidă a acestui „text inovator”

Acord al UE privind defrișările: Franța cere o punere în practică rapidă a acestui „text inovator”Sursa foto: EPA/CHRISTOPHE SIMON

Textul pe care Parlamentul European și statele membre s-au pus de acord prevede interzicerea importului de cacao sau de soia dacă au contribuit la defrișări.

 Franța a salutat marți, 6 decembrie, "textul inovator" adoptat de Uniunea Europeană care interzice importul de produse având legătură cu defrișările și cere "punerea în practică cât mai repede posibil" prin deschiderea unui dialog cu țările producătoare și consumatorii din întreaga lume. Parlamentul European și statele membre ale UE au ajuns la un acord în noaptea de luni spre marți pentru a interzice importul în Uniunea Europeană a mai multor produse, precum cacao, cafea sau soia, atunci când ele contribuie la defrișări.

Se referă și la uleiul de palmier și carnea de vită

Textul se referă și la uleiul de palmier, carnea de vită și la cauciuc, ca și la mai multe materiale asociate (piele, ciocolată, mobilă, hârtie, cărbune de lemn...). Importul lor va fi interzis dacă aceste produse provin de pe terenuri defrișate după decembrie 2020.

"Am acționat pentru a ajunge aici și Franța a arătat calea: Uniunea Europeană interzice importul de produse având legătură cu defrișarile. Suntem primii din lume care o facem! Bătălia pentru climă și biodiversitate se accelerează", s-a bucurat Emmanuel Macron pe contul lui de Twitter.

Franța a făcut din lupta contra defrișărilor una din prioritățile sale când a deținut președinția UE. Cu câteva zile înaintea sfârșitului mandatului său de șase luni, a obținut, pe 28 iunie, de la statele membre un acord la Consiliul miniștrilor europeni ai mediului pentru interzicerea importului în UE a șase produse (soia, carne de vită, ulei de palmier, lemn, cacao, cafea) atunci când contribuie la defrișări, dar fără a include cauciucul, nici alte sisteme amenințate.

Cu câteva ore înaintea începerii COP15, axate pe biodiversitate, de la  Montreal (7-19 decembrie), textul "de pionierat și ambițios" adoptat de Parlamentul European "constituie un progres major în lupta împotriva defrișării și degradării pădurilor", a reacționat ministrul tranziției ecologice, Christophe Béchu, într-un comunicat. "Ne vom continua eforturile pentru a alimenta elanul general până ce vom observa o diminuare a defrișărilor pe teren", a continuat el, cerând o "punere cât mai rapidă posibil în practică" a acestui text, notează .lefigaro.fr

Pentru aceasta, va fi "crucial să se colaboreze susținut cu țările producătoare și cu agricultorii" și să se "întărească dialogul cu celelalte țări consumatoare din lume". Pentru a face asta, Franța trebuie să organizeze împreună cu Gabonul un One Forest Summit la Libreville în martie 2023.

Traducere Rador