Acoperișurile solare ale lui Elon Musk, după trei ani de zile. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR
- Radu Stefanescu
- 11 mai 2020, 03:21
Astăzi eşti optimist şi ai o mare putere de muncă, dar te apasă grijile legate de familie. Tot astăzi poţi primi un răspuns pentru una dintre problemele care te obseda de mai mult timp. De ceea ce iti este frica de aceea nu scapi!
11 mai
Acoperișurile solare ale lui Elon Musk, după trei ani de zile. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR
Pe 11 mai s-au născut: Salvador Dali, baronul von Munchausen, Camilo Jose Cela, Barbu Delavrancea, Flavius Domide.
În calendarul creştin-ortodox sunt Sfinţii: Mochie, Arghir și Dioscor. Chiril şi Metodie, luminătorii slavilor.
Nimic în „Kalendarul” străvechi, cel făcut de daci.
Dragi lupi, padawani și hobbiți, după cum raportează ”Observer” acum exact trei ani de zile, în anul 2017, Elon Musk a anunțat că începe să vândă acoperișuri solare Tesla. Mai întâi în State, iar peste un an și în Europa și restul lumii.
Proiectul acoperișului solar a fost anunțat de Elon Musk în luna octombrie 2016. Imediat au început să curgă cererile de achiziționare. Nici nu se știa cât costă o placă de acoperiș solar, nici care este tehnologia. Dar, oamenii știau că tot ce a făcut Elon Musk a fost un succes răsunător, așa că s-au înregistrat peste două sute de mii de cereri de cumpărare, majoritatea din Sudul Statelor Unite.
Pe situl Tesla a apărut și prețul, care este, după părerea mea, acceptabil. Tesla spunea că acoperișul solar costă 21,85$ pe picior pătrat. Adică 235,11$ pe metru pătrat, dacă am făcut bine conversia. Aceasta reprezintă un amestec de plăci active, care costă 42$ fiecare, dotate cu celule fotovoltaice cu o garanție de 30 de ani și plăci care sunt absolut identice cu cele active, dar nu produc electricitate, la prețul de 11$ pe piciorul pătrat.
Pe situl Tesla găsiți un Solar Roof calculator care vă dă informații destul de bune despre cum, ce și cât.
Din experiența mea cu energia solară, este eficient un acoperiș solar în locurile geografice unde există cel puțin 200 de zile însorite pe an. Ca să acopere necesarul domestic de energie electrică, acoperișul trebuie să fie de cel puțin 300 de metri pătrați, cu cel puțin jumătate din el orientat către Sud.
Acoperișul solar pentru 300 de metri pătrați costă 70.351,1$ iar bateria revoluționară care stochează energia, Powerwall, costă între 7.000 și 11.000$. Energia furnizată ajunge pentru consumul unei familii formate din șase persoane, două bucătării electrice, încălzitul la patru dormitoare, un living mare și două bucătarii, furnizarea de apă caldă non-stop, patru televizoare LED și șase computere, plus aerul condiționat în toate camerele și doua frigidere și un congelator. Și o priză specială pentru încărcatul unei mașini electrice Tesla. Inițial montajul a fost gratuit, asigurat de Tesla, dar apoi s-a renunțat la acest serviciu. Probabil că a fost o promoție, doar reclamă.
Am văzut oferta, plăcile solare pentru acoperiș sunt chiar frumoase, foarte aspectuoase, fabricate dintr-o sticlă specială, sau ceva care imită sticla. Există mai multe variante: Tuscan, sticlă mată, texturată, lucioasă, grunjoasă.
Acum, după trei ani de zile, să vedem și rezultatele. Cam jumătate de milion de case în America și vreo sută de mii în lumea întreagă au fost dotate cu acoperișuri solare. Rezultatele nu sunt foarte bune, cum ne-am fi așteptat. Montajul este dificil și cere mână de lucru foarte calificată. Unele plăci de acoperiș s-au spart la montaj, mult mai multe, decât s-ar fi așteptat proiectantul și au fost acoperite de garanție, ridicând cheltuielile. Puterea acumulatoarelor scade în timp, după circa o mie de cicluri încărcare-descărcare trebuie schimbate, ceea ce necesită o cheltuială, mare, în plus. Vreo trei case au luat foc de la scurtcircuitul sistemului, la fel ca și unele, tot vreo două-trei, mașini electrice Tesla. În peste jumătate de cazuri a trebuit să se recurgă, destul de des, în continuare, la rețeaua națională, pentru încărcarea acumulatoarelor, pentru că nu au fost suficiente zile cu Soare și celulele solare nu au furnizat energia necesară. Până în prezent,în primii trei ani de zile de activitate, sistemele solare ale lui Elon Musk, luînd în considerare și prețul mare al investiției, s-au dovedit a fi mult mai scumpe decât furnizarea energiei electrice de la rețea. Dar în timp, probabil că investiția se va amortiza. Cât timp? Bună întrebare!
Un lucru lăudat de toată lumea a fost că atunci când funcționează, sistemul lui Elon Musk furnizează exact și perfect 110V la 60Hz, nici mai mult, nici mai puțin. Și independența energetică, unele sisteme au fost instalate în proprietăți, vile și cabane, care nu aveau racordare electrică. Cât timp a fost Soare, totul a fost în regulă, când nu a fost Soare, a trebuit să se treacă pe generatoarele cu benzină.
Acoperișul solar pare că este o tehnologie mai prietenoasă cu mediul, exceptând faptul că după epuizare, celulele solare și acumulatorii devin gunoaie extrem de poluante. Nimic nu este ceea ce pare a fi!
Și un banc care circulă la Gigafactory: Elon Musk a anunțat că nu-l mai cheamă Musk, ci Mask!
Dar, este foarte clar și adevărat, fără celule solare, că mâine este, în definitiv o nouă zi!