Acizii graşi Omega 3, corelați cu risc de cancer agresiv de prostată
- Cristina Olivia Moldovan
- 27 aprilie 2011, 17:44
Cercetătorii americani au fost uimiţi să descopere că un nivel ridicat de acizi graşi Omega 3, promovaţi ca un beneficiu pentru inimă, este corelat direct cu riscul de cancer agresiv de prostată. Invers, adică un nivel redus de Omega 3, este asociat cu un risc mai mic de cancer de prostată.
Siteul www.medicalnewstoday.com arată că studiul acesta este cel mai mare realizat vreodată pentru identificarea legăturilor între acizii grași şi riscul de cancer de prostată. Theodore M. Brasky, coordonatorul studiului realizat la Centrul de Cercetare în Cancer Fred Hutchinson din Seatle, Washington, citat de de www.medicalnewstoday.com, spune că echipa de cercetare a fost extrem de mirată de aceste rezultate. Cercetarea s-a bazat pe analizarea datelor a 3.400 de bărbaţi. Buni pentru inimă, răi pentru prostată Conform cercetării, bărbaţii cu un nivel mare în sânge de DHA (acid decosahexaenoic), care este un acid gras Omega 3 care se găseşte în peştele gras precum macroul sau somonul, au un risc de 2,5 ori mai mare de a face cancer agresiv de prostată, în comparaţie cu bărbaţii în sângele cărora nivelul de DHA este redus. O altă concluzie surprinzătoare a studiului este că bărbaţii cu un nivel ridicat de acizi graşi trans (existenţi în alimentele procesate), care favorizează apariţia bolilor de inimă, au un risc cu 50% mai redus de cancer de prostată. Nu reduceți consumul de pește Motivul pentru care se înregistrează aceste rezultate este încă un mister pentru cercetători. În ciuda datelor, ei spun că nutriţioniştii nu trebui să înceteze să recomande pacienţilor consumul de peşte, indicat pentru a preveni bolile de inimă şi nici suplimentele alimentare când este cazul. Pentru a vedea cu exactitate modul în care Omega 3 influenţează apariţia cancerului de prostată și pentru a recomanda o eventuală reducere a consumului de alimente cu acizi grași Omega 3 este nevoie de cercetări suplimentare.