Mașina e investiție sau cheltuială? Care e răspunsul definitiv

Mașina e investiție sau cheltuială? Care e răspunsul definitiv Sursa: Dreamstime.com

Un tânăr al cărei familie îl presează să achiziționeze un autoturism și, astfel „să intre în rândul lumii” lansează o temă de dezbatere în mediul online. Cât de profitabil este să investești bani într-un vehicul și pune în oglindă argumente pro și contra.

Achiziția unei mașini se justifică sau nu? Este tema de dezbatere lansată de un tânăr în mediul online. Acesta a relatat că familia îl presează să-și cumpere o mașină, la fel ca toată lumea. El, însă, nu înclină în această direcție, din cauza costurilor prea mari pe care le implică.

Drept care a lansată o dezbatere publică în care pune argumente pro și contra legat de achiziția unei mașini. Iar comentariile au început să curgă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Achiziția unei mașini dă bătăi de cap

Tânărul a inițiat o dezbatere pe acest subiect, în online, cu argumente pro și contra deținerii unei mașini. El și-a prezentat punctul de vedere după care a cerut și părerea celorlalți.

„Mă stresează aproape toți, familia, colegii de muncă, prietenii, fetele că de ce nu am mașină la vârsta mea (am carnet). Cel mai recent mi-a zis șefa că «Cum să nu ai? Toată lumea vrea să scape de ele, găsești și cu 1.000 euro»”, a arătat tânărul.

El a arătat de ce crede că achiziția unei mașini reprezintă o bătaie de cap. În acest sens a prezentat singurele situații în care, crede, ar avea nevoie de un vehicul:

vin de la magazin departe de casă cu multe traiste și nu am cum să le car pe toate cu mine: merg în vacanță la ceva stațiune care nu are legături cu obiective din zonă (gen autocar, maxi taxi etc).

Argumentele contra prezentat de tânăr

Pe de altă parte, autorul dezbaterii a arătat motivele pentru care achiziția unei mașini nu este oportună. Iar unul dintre acestea ar fi legat de costurile ridicate ce vin odată cu mașina.

„Drumul spre job e horror cu mașina, măcar autobuzul are banda lui pe jumătate de drum. Acolo mai dau și 30 lei pe parcare pe zi sau 700 pe abonament lunar. De locuri lângă casă nici nu mai vorbesc”, a arătat autorul inițiativei.

La obiecțiile sale, însă, ceilalți i-au prezentat contra-argumentele lor legat de achiziția unei mașini:

te plimbi și tu prin oraș/țară; în caz de urgență să poți să pleci din oraș repede; să vadă alții că vii cu mașina ta la o ședință, să nu mergi prin frig sau ploaie.
Achiziția unei mașini poate fi costisitoare

ITP. Sursa foto: Arhiva EVZ

Achiziția unei mașini, de bine sau de rău

În aceste condiții tânărul a apelat la sfaturile „poporului”. El a cerut opiniile celorlalți, fie că au, fie că, asemenea lui, nu sunt de acord cu achiziția unei mașini. Iar sfaturile și părerile au început să curgă pe internet.

„Voi ce credeți? Merită două salarii pe an întreținere și câteva mii de euroi pentru a scăpa de aceste probleme?”, a întrebat acesta pe Reddit.

Răspunsurile primite de la alții

Subiectul a atras atenția, iar dezbaterea legată de achiziția unei mașini a luat amploare. Internauții au comentat și au arătat de ce merită sau nu merită, dimpotrivă, să devii proprietarul unui autovehicul. Răspunsurile vi le prezentăm în continuare

Mașina personală e un bun de lux, deci o cheltuială. Poate fi justificată de nevoie, dar nu e o investiție decât dacă produci cu ea bani; Îți iei mașină dacă ai nevoie de ea. Nu e o investiție, e o cheltuială; E o investiție doar dacă poți scoate bani cu ea. În rest e ca și orice alt obiect pe care-l deții; Eu am mașină de la 20 de ani. Prima mi-am cumpărat-o din banii mei, dar era făcută în 2002, iar eu am luat-o prin 2014. A mers vreo 3 ani fără probleme, după a început să se ducă; În 2017 mi-am luat un golf 7 din 2013. Nu am schimbat nimic altceva decât consumabilele. Sigur, consumă bani, dar e tare bună când am nevoie să ajung undeva. În special când mergi în afara orașului. Fac anual cam 10.000 - 15.000 km. În esență mașina mai mult stă degeaba; La anul viitor mi-aș lua o trotinetă din aia electrică pentru a reduce și mai mult nevoia de a folosi mașina în oraș; E investiție doar pentru companiile de transporturi; Mașina e investiție doar pentru companiile de transporturi, taximetrie și închiriere mașini. Lor mașina le aduce bani; La nivel individual mașina e gaură în buget. Nu îți aduce niciun ban. Ba mai mult, ea însăși consumă foarte mulți bani și necesită investiții ulterioare. E o achiziție costisitoare. Iar pe deasupra, se devalorizează foarte repede. O mașină nouă luată din salon, peste o lună valorează cu câteva mii de euro mai puțin decât prețul cu care ai cumpărat-o; O poți considera că o investiție doar dacă te referi la investiție în confortul psihologic fiindcă îți oferă niște avantaje logistice și de mobilitate. Poți să cari chestii și să călătorești.
Achziția unui automobil ridică multe probleme

Sursa foto: Dreamstime

Achiziția unei mașini văzută de internauți

Alte comentarii au venit la pachet cu sfaturi pentru tânărul nehotărât să facă pasul spre cumpărarea unui autovehicul. Plini de bunăvoință, oamenii i-au împărtășit tânărului din propria experiență.

Mașina nu e o investiție - eu am luat la 35 pentru că am fost nevoit. Dacă ai familie și vrei concedii cu mașina cumpără, dacă nu - nu te lua după ce zic alții. Și vezi că câteva mii de euro sunt și de fapt întreținerea mașinii pe an. Asigurare sub 1600 RON nu mai găsești ca începător, cauciucuri, revizie, and the list goes on; Mașina nu e o investiție, e o groapă de bani. Dacă mergi prin țară închiriezi și aia e, dacă mergi în străinătate zbori și apoi închiriezi și aia e; Lumea vede cât bagă în mașină și le e ciudă că tu poți fără, vor să te tragă în groapa lor precum crabii; Niciodată nu va fi o investiție bună din punct de vedere financiar

Ce mai spun proprietarii de vehicule

Internauții au continuat să-i dea sfaturi, cele mai multe contra unei investiții considerate costisitoare, precum achiziția unei mașini:

Dacă vrei o mașină sigură și fiabilă, costă mult și se devalorizează repede. Ai costuri constante, chiar dacă o folosești sau nu (impozite, rovinieta, loc de parcare, combustibil, asigurare, revizii, anvelope, etc.); Când ai multe traiste de cărat, dai comandă la glovo și plătești 30 de lei pe transport. Când mergi în vacanță unde nu ai acces cu mijloace de transport în comun, închiriezi o mașină sau mergi cu un prieten cu mașina. Când ai undeva de ajuns urgent în oraș, iei un taxi sau un uber. Cu toate astea adunate, ieși mult mai ieftin față de ce ai da numai pe costurile anuale ale unei mașini; Din ce ai descris, pare că pentru ține o mașină ar fi utilă numai pentru comoditatea ta, dar ai da foarte mulți bani pentru puțină comoditate în plus.