„Acești bani vor fi folositori pentru Ucraina”. Statele membre ajung la un acord de principiu pentru activele rusești înghețate

Comisia Europeană / Sursa foto: Arhiva EVZ

Cei Douăzeci și șapte au ajuns miercuri la "un acord de principiu" privind utilizarea activelor rusești înghețate în Uniunea Europeană pentru a înarma Ucraina, a anunțat președinția belgiană a UE, arată La Libre Belgique.

Plan pentru folosirea activelor rusești înghețate

"Acești bani vor fi folosiți pentru a sprijini apărarea militară și reconstrucția Ucrainei", a declarat această sursă pe rețeaua de socializare X după o întâlnire a ambasadorilor statelor membre la Bruxelles, fără alte detalii.

Acest acord, care mai trebuie confirmat la nivelul miniștrilor UE, vine după dezbateri lungi și acerbe cu privire la modul de utilizare a activelor statului rus blocate după lansarea invaziei în Ucraina de către Rusia, care reprezintă în UE în jur de 210 miliarde de euro.

Comisia Europeană a propus în martie un plan care vizează confiscarea veniturilor produse de aceste active colosale, despre care crede că ar putea face posibilă deblocarea a între 2,5 și trei miliarde de euro pe an pentru Kiev.

"Nu ar putea exista un simbol mai puternic, nici o utilizare mai bună pentru acești bani decât (a-i folosi) pentru a face Ucraina și întreaga Europă mai sigure", a salutat imediat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, miercuri , într-un mesaj pe X.

Anumite state se tem de consecințe

Conform planului adoptat, 90% din veniturile confiscate vor merge către Facilitatea europeană pentru pace (EFF), care finanțează achizițiile de arme, crucială într-un moment în care Kievul cere muniții și sisteme de apărare aeriană pentru a reține o armată rusă în ofensivă.

Restul de 10% vor merge la bugetul UE pentru a consolida capacitățile industriei de apărare a Ucrainei.

Sursa foto: EPA/YURI KOCHETKOV

Dintre cele douăzeci și șapte, anumite state au indicat totuși că se tem de consecințele unei astfel de confiscări, temându-se de precedentul pe care aceasta l-ar putea crea pe piețele financiare și de repercusiunile juridice pe care le va genera.

În martie, Rusia amenințase de altfel UE cu acțiuni în justiție "pe decenii" în cazul utilizării veniturilor din activele sale înghețate în beneficiul Ucrainei, ceea ce, potrivit Moscovei, ar fi echivalent cu un "furt".

Majoritatea activelor rusești înghețate se află în Belgia

Imensa majoritate a acestor active rusești înghețate se află în Belgia, unde sunt administrate de Euroclear, o organizație internațională de depozitare a fondurilor. Acest grup a reușit să obţină anul trecut venituri în valoare totală de 4,4 miliarde de euro - o sumă impozitată de statul belgian ca impozit pe coompanii.

Potrivit unei surse diplomatice, acordul celor Douăzeci și Șapte va consta în sechestrarea acestor venituri din averile rusești după impozitare, dar Belgia se angajează să realoce Ucrainei toate veniturile fiscale generate pe teritoriul său de aceste venituri excepționale.

Ea susține că a consacrat deja aceste venituri fiscale ajutării Kievului în 2022 și 2023 prin crearea unui fond național dedicat Ucrainei. În 2024, taxa percepută în Belgia asupra activelor rusești ar putea ajunge la 1,7 miliarde de euro, din care aproximativ 1 miliard este deja alocat asistenței militare pentru Ucraina.

În plus, conform acordului, comisioanele pe care Euroclear le percepe pentru administrarea acestor active rusești ar urma să fie din nou reduse semnificativ, la 0,3% - față de 3% inițial. (Traducere Rador)