Aceste date nu vor mai apărea în catalogul școlar. Schimbări majore în Educație

Potrivit unui document trimis, joi, de Ministerul Educației către inspectoratele școlare și directorii școlilor, începând cu anul școlar 2021 – 2020, profesorii diriginți și învățătorii nu îi vor mai întreba pe părinții elevilor unde lucrează, ce funcție au sau ce meserie.

Concret, ministerul anunță că „începând cu anul școlar 2021 – 2020, profesorii diriginți și învățătorii nu vor solicita, colecta și prelucra informații cu privire la locul de muncă, ocupația sau profesia părinților/reprezentanților legali ai elevilor.

Cei doi secretari de stat semnatari ai documentului, Radu Szekely și Sorin Ion, precizează în informare că „respectând prevederile GDPR și prevederile Legii nr 180 din 18 iulie 2018 privind măsuri de punere în aplicare a Regulamentului UE, în fila corespunzătoare a catalogului școlar, vor rămâne necompletate rubricile dedicate locului de muncă al părinților, dacă aceste rubrici sunt prevăzute, scrie edupedu.ro.

Măsură în sprijinul echității și egalității de șanse

Această solicitare vine în sprijinul asigurări echității și egalității de șanse, indiferent de contextul social și de statutul socio-economic al familiei”, precizează documentul

„Până la actualizarea actelor de studiu, profesorii diriginți și învățători vor completa doar rubricile referitoare la adresa și numărul de contact al părinților reprezentanților legali ai elevilor”, încheie informarea.

Precizarea vine în condițiile în care cataloagele școlare conțin o filă în care profesorii erau nevoiți să completeze, pe lângă datele de contact ale părinților, și profesia și ocupația acestora.

În ultima perioadă s-a tot vorbit despre dispariția catalogului.

În realitate, de când cu pandemia, catalogul dispare doar din clasă, unde fiecare profesor va trebui să aibă o agendă în care să noteze absențele și notele. Apoi, ele vor ajunge tot în catalog, singura diferență fiind că va fi notat în cancelarie, de fiecare profesor, pentru fiecare clasă în care va merge. În realitate, astfel, dispare doar plimbarea catalogului și apare o sarcină în plus pentru profesori care vor trebui să efectueze de două ori aceeași sarcină pentru fiecare clasă.

Reglementările erau ca pe cât posibil, să se folosească comunicarea la distanță pentru informarea profesorilor diriginți și a părinților sau, unde este posibil, catalogul electronic. Numai că toate acestea se întâmplau în 2020.