ACCIDENTUL de la Cluj. Medicii își pun viața în pericol zburând cu un AVION vechi de 45 de ani

ACCIDENTUL de la Cluj. Medicii își pun viața în pericol zburând cu un AVION vechi de 45 de ani

Medicii care pleacă în miez de noapte pentru a preleva organe și a salva astfel viața unor pacienți își riscă, aproape de fiecare dată, propria viață zburând cu aparate vechi de aproape jumătate de secol.

Flotila folosită de Agenția Națională de Transplat este depășită de mult, iar medicii își riscă permanent viața, în condițiile în care anul trecut au efectuat de trei ori mai multe zboruri pentru prelevarea de organe. Spre exemplu, aparatul de tip Britten Norman Islander, implicat în accidentul de astăzi, a depăşit 45 de ani, iar aparatele Seneca au peste 20. Toamna trecută, la un zbor Arad-Bucureşti, piloţii au fost nevoiţi să decoleze pe o vreme cumplită și exista riscul să nu poată trece munţii. Motiv pentru care o ambulanţă i-a aşteptat la Sibiu, însă, dacă aterizau acolo și trimiteau ficatul prelevat cu ambulanța acesta nu ar mai fi fost viabil când ajungeau la București. Drept urmare, au riscat și au traversat Carpații. "Pe astea le avem, cu astea ne descurcăm. Totul e bine când se termină cu bine", afirmă pilotul Răzvan Petrescu, citat de stirileprotv.ro.

Iar în februarie anul trecut, un alt echipaj s-a confruntat cu o problemă a sistemului de încălzire al aeronavei și medicii au stat cu trusele învelite în haine, de teamă ca soluțiile de conservare a organelor prelevate să nu înghețe. De altfel, chiar unul dintre medicii aflați astăzi în avionul prăbușit declara la un moment dat că doar experiența piloților i-a salvat de nenumărate ori. "Avem încredere în ei. Sunt nişte piloţi experimentaţi şi ne-au scos din diverse situaţii. Goluri de aer", declara medicul Radu Zamfir. CITIȚI ȘI:

  • ACCIDENTUL AVIATIC de la Cluj. Cine e Adrian Iovan, pilotul care a evitat o TRAGEDIE
  • UPDATE. Avionul pilotat de Adrian Iovan a fost LOCALIZAT. Medic: „E inadmisibil că s-a ajuns la ei atât de greu. Au fracturi grave”