Un elicopter militar s-a prăbuşit în judeţul Sibiu. OPT persoane au murit şi alte DOUĂ sunt rănite


Primul accident în care a fost implicat un elicopter militar de tip IAR-330-PUMA a avut loc în 16 august 2001. Aparatul de zobr, cu trei persoane la bord, s-a prăbuşit în localitatea dâmboviţeană Boteni. Toate cele trei persoane care se aflau la bordul aparatului de zbor au supravieşui, aminteşte Mediafax.

În 7 noiembrie 2007, un elicopter de acelaşi tip, care aparţinea Bazei 90 Transport Aerian Otopeni şi executa un zbor de instrucţie pe timp de noapte, fără muniţie la bord, s-a prăbuşit între localităţile Strâmbeni şi Ungheni din judeţul Argeş. Toţi cei trei membri ai echipajului şi-au pierdut viaţa.

În 7 martie 2013. un elicopter de tip IAR-330 PUMA s-a prăbuşit în apropierea comunicaţiei Bereşti-Bistriţa, judeţul Bacău, în timpul executării unui zbor în formaţie. Două persoane au decedat, iar alte două, între care şi pilotul, au fost rănite.

Potrivit datelor de pe site-ul MApN, aparatul IAR-330 PUMA are 15 m lungime, 4,6 m înălţime, iar instalaţia de forţă este formată din două motoare turbopropulsoare TURMO IV B, cu o putere de 1400 CP fiecare. Poate atinge o viteză maximă de 263km/h, altitudinea maximă de zbor este de 4800 m, iar distanţa maximă de zbor este de 550 km. Echipajul unui astfel de elicopter are 3 membri, iar capacitatea este de 16 pasageri.