Accident grav la 2 Mai – Constanța. A fost activat Planul Roșu de Intervenție

Accident grav la 2 Mai – Constanța. A fost activat Planul Roșu de Intervenție

În această seară, s-a produs un accident rutier grav în județul Constanța, în apropierea Punctului de Trecere a Frontierei Vama Veche. Planul Roșu de intervenție a fost activat.

S-a produs un accident rutier între un autocar și un autoturism în localitatea 2 Mai. Din cauza numărului de persoane implicate, a fost activat Planul Roșu de Intervenție.

24 de pasageri implicați în accident

După impact, trei persoane, doi adulți și un minor în vârstă de 11 ani, din autoturism, sunt asistate medical. Echipele medicale triază pasagerii din autocar.

În autocar se află 24 de pasageri, inclusiv 3 minori și 21 de adulți. După triere, niciunul dintre pasagerii din autocar nu necesită asistență medicală.

ISU Constanta

ISU Constanta. Sursă foto: Facebook

Planul Roșu de Intervenție, activat

„Constanța – accident rutier între un autocar și un autoturism, în localitatea 2 Mai

Având în vedere numărul persoanelor implicate, la nivelul județului a fost activat Planul Roșu de Intervenție.

Pentru optimizarea misiunii de răspuns, la fața locului au fost alocate 1 autospecială de stingere, 1 descarcerare, 2 autospeciale pentru transport personal și victime multiple, 1 unitate de terapie intensivă mobilă si 1 ambulanță SMURD. În sprijinul forțelor din teren, au fost alocate și 2 ambulanțe aparținând serviciului județean de ambulanță.

Din informațiile primite, cele 3 persoane aflate în autoturism necesită îngrijiri medicale. Acestea sunt conștiente și cooperante”, transmite ISU Constanța.

ISU Constanta. Sursă foto: Facebook

ISU Constanta. Sursă foto: Facebook

Planul Roșu de Intervenție: când și de ce se activează

Planul roșu este elaborat de inspectorul-șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență și poate implica mai multe instituții, printre care Ministerul Afacerilor Interne, instituțiile prefectului, Jandarmeria, SMURD, spitalele de urgență și serviciile publice de ambulanță.

Activarea planului roșu de intervenție are loc atunci când, în urma unui accident, rezultă un număr de minimum opt victime cu afecțiuni grave sau 12 victime cu orice fel de afecțiuni, sau când capacitatea de intervenție obișnuită a structurilor locale SMURD și SJA este depășită la declanșarea unor tipuri de riscuri specifice.

Potrivit legii în vigoare, declanşarea în totalitate a Planului roşu de intervenţie presupune şapte etape.

  • Etapa I – concentrarea structurilor SMURD la locul evenimentului la nivel municipal/judeţean şi alertarea structurilor care cooperează în aplicarea Planului roşu de intervenţie în vederea concentrării forţelor necesare prevăzute în plan.
  • Etapa a II-a – completarea, în funcţie de necesitate, cu până la 30% din ambulanţele SAJ/SABIF aflate în tura de serviciu.
  • Etapa a III-a – alertarea personalului care încadrează echipajele SMURD şi SAJ/SABIF aflat în tura liberă şi prezentarea acestuia la locurile stabilite în plan.
  • Etapa a IV-a – completarea echipajelor ambulanţelor SAJ/SABIF şi deplasarea acestora la structurile ISU sau la locul indicat de ISU în vederea înlocuirii echipajelor SMURD (maximum 60 de minute).
  • Etapa a V-a – asigurarea intervenţiei în zona de competenţă cu structurile rezultate.
  • Etapa a VI-a – alertarea SMURD pe plan regional.
  • Etapa a VII-a – revenirea la normalitate. La ISU unde nu există SMURD pe plan local, Planul roşu de intervenţie se adaptează la nivel judeţean cu prevederea etapei VI. Responsabilităţile autorităţilor

Ne puteți urmări și pe Google News