În Myanmar, liderii Armatei au decis să blocheze accesul populației la rețelele de socializare Facebook și Twitter, după lovitura de stat.
Cenzură care vizează Facebook și Twitter, în Myanmar, țară care este lovită de o mare criză politică. După lovitura de stat militară, care a răsturnat guvernul civil condus de Aung San Suu Kyi, au început proteste. Armata a făcut o mișcare radicală și a blocat mai întâi accesul la Facebook. Acum, restricția s-a răsfrânt și asupra unei alte mari rețele de socializare: Twitter.
Facebook și Twitter, cenzurate în Myanmar
Liderii Armatei au ordonat, miercuri, furnizorilor de internet, să blocheze accesul la Facebook. Accesul la această reţea de socializare a continuat să fie dat pesre cap şi vineri. În aceste condiții mulţi utilizatori au trecut pe Twitter şi hashtagurile #HearthevoiceofMyanmar (AuziţivoceaMyanmarului), #RespectOurVotes (Respectaţi-neVoturile) au fost folosite de milioane de ori. În special de către mai multe celebrităţi.
Însă vineri, în jurul orei locale 22:00, a fost restricţionat şi accesul la Twitter, conform Agerpres. Telenor, unul din principalii operatori de telecomunicaţii din Myanmar, a confirmat că autorităţile au dispus vineri blocarea Twitter şi Instagram. Până la o nouă notificare.
Liderii rețelelor de socializare au condamnat cenzura
Într-un comunicat, compania Telenor, cu sediul în Norvegia, a contestat necesitatea şi proporţionalitatea ordinului şi a subliniat că acesta contravine legislaţiei internaţionale a drepturilor omului. Oficiali au afirmat că sunt foarte îngrijorați.
De asemenea, Twitter a condamnat ordinul armatei din Myanmar de a bloca accesul populaţiei la platforma sa. „Suntem profund îngrijoraţi de ordinul privind blocarea serviciilor de internet”. A declarat un purtător de cuvânt al Twitter. Acest lucru aduce atingere „dreptului oamenilor de a-şi face auzită vocea”. De asemenea, Whatsapp s-a confruntat, la rândul ei, cu întreruperi.
Neînțelegeri în rândul publicului
Conform unui document al ministerului transporturilor şi comunicaţiilor, Twitter şi Instagram au fost folosite pentru a provoca neînţelegeri în rândul publicului.
Deşi armata a intensificat arestările, sute de persoane au manifestat vineri în Yangon. Cel mai mare oraş din Myanmar şi important centrul comercial şi industrial. Astfel, profesori şi studenţi s-au adunat în faţa Universităţii Dagon în prima demonstraţie majoră împotriva loviturii militare de stat.