Acceptă Ungaria compromisul propus de Bruxelles?! S-a decis în reuniunea liderilor UE: Ce se întâmplă cu petrolul din Rusia

Ungaria / Sursă: Jarretera | Dreamstime.com

Ungaria continuă să blocheze o propunere a Uniunii Europene care prevede interzicerea importurilor de petrol rusesc, împiedicând astfel aplicarea întregului pachet de sancțiuni al blocului comunitar asupra Rusiei, potrivit unor surse apropiate discuțiilor diplomatice. Asta deși, anterior, Bruxelles i-ar fi sugerat lui Viktor Orban o perioadă mai lungă de implementare a embargoului asupra energiei ruse, în încercarea de a-l convinge să nu se opună restricțiilor planificate împotriva lui Vladimir Putin prin veto.

Ungaria continuă să se opună embargoului asupra petrolului din Rusia. O reuniune a celor 27 de ambasadori ai UE s-a încheiat duminică fără a ajunge la un acord, urmând ca discuțiile să fie reluate zilele următoare, au declarat surse apropiate discuțiilor. Interdicția de a expedia petrol rusesc către țări terțe ar putea fi, de asemenea, amânată până când țările din UE se vor angaja să ia măsuri similare.

Propunerea UE urmărește să interzică petrolul brut în următoarele șase luni și combustibilii rafinați până la începutul lunii ianuarie 2023. UE oferise termen Ungariei și Slovaciei până la sfârșitul anului 2024 pentru a se conforma sancțiunilor, iar Cehiei până în luna iunie a aceluiași an, deoarece acestea sunt puternic dependente de țițeiul rusesc.

Ungaria nu acceptă soluția oferită de Bruxelles privind petrolul

Amânarea nu a reușit să convingă Ungaria, care a continuat să blocheze sancțiunile, duminică, din cauza interdicției petrolului, precum și a modului de finanțare a tranziției de la energia rusă, au declarat surse pentru Bloomberg.

UE făcuse presiuni pentru ca sancțiunile să fie încheiate până la Ziua Victoriei din 9 mai a Rusiei, care comemorează sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. Restricțiile ar crește miza pentru blocul comunitar, care a importat aproape două treimi din țițeiul său din Rusia în anul 2019. De asemenea, ar pune mai multă presiune asupra Moscovei, deoarece UE este cel mai mare consumator de țiței și combustibil din Rusia.

De asemenea, liderii europeni ar trebui să organizeze o videoconferință, tot duminică, pentru a discuta și alte aspecte despre războiul din Ucraina.

Lista sancțiunilor propuse de UE împotriva Rusiei

Conform unui plan al UE distribuit statelor membre în cursul săptămânii trecute, companiilor și persoanelor fizice europene li s-ar interzice să furnizeze nave și servicii, cum ar fi asigurările, necesare pentru a transporta petrol în țări terțe.

Grecia și Cipru doresc ca partea de transport maritim din această propunere să fie amânată până după ce țările europene vor adopta măsuri similare, potrivit surselor.

UE își propune, de asemenea:

  • să elimine încă trei bănci rusești din sistemul internațional de plăți SWIFT, inclusiv cel mai mare creditor rus Sberbank;
  • să restricționeze entitățile și persoanele fizice rusești de la achiziționarea de proprietăți în UE;
  • să interzică furnizarea de servicii de consultanță companiilor rusești și comerțul cu o serie de produse chimice;
  • sancționarea Alinei Kabaeva, o fostă gimnastă olimpică care este „strâns asociată” cu Vladimir Putin, potrivit unui document al UE, și a Patriarhului Kirill, care conduce Biserica Ortodoxă Rusă și care a fost un susținător vocal al președintelui rus și al războiului din Ucraina;
  • sancționarea a zeci de militari, inclusiv a celor considerați responsabili de crimele de război raportate la București, precum și a companiilor care furnizează echipamente, bunuri și servicii forțelor armate ruse.