În localitatea bihoreană Săcuieni se ridică, de o bucată de timp, o casă care respectă cu stricteţ e modelul cetăţilor medievale.
Când va fi gata, probabil până la sfârşitul acestui an, castelul va fi locuinţa lui Nicolae Duţă, în vârstă de 39 de ani, cunoscut în zonă ca anticar şi restaurator de mobilă veche.
Nicolae Duţă şi-a deschis anticariatul în urmă cu zece ani. „După patru ani, am început să restaurez mobilă veche. Mi-am deschis un atelier acasă. Iar între timp mi-am schimbat profilul şi am început să restaurez şi castele“, spune anticarul.
Ideea de a-şi construi propriul castel i-a venit pe vremea când se întreba cum va arăta casa pe care urma să şi-o construiască. Atunci şi-a amintit de o lucrare pe care a avut-o în Italia, unde a restaurat un castel din Arezzo, Toscana. A avut de restaurat geamuri, scări, balustrade, mobilier. „Era un castel foarte mare, 365 de camere. A fost o lucrare de aproape trei ani de zile. Prima mea lucrare de acest gen“, îşi aminteşte anticarul.
La început, gândul de a-şi face castel a fost ca o joacă. Apoi, a devenit serios. „Am făcut schiţa, apoi am vorbit cu un arhitect din Suplacul de Barcău, care a făcut proiectul“, povesteşte Nicolae Duţă. „Mi-am dorit de multă vreme să fac asta, însă este greu de realizat din cauza banilor. Este mult mai scump decât să-ţi faci o locuinţă normală“, mărturiseşte el. Termopane cu tejghea de stejar Minicastelul se întinde pe circa 300 de metri pătraţi şi va avea trei niveluri şi un turn. În interior, totul va fi decorat cu mobilă veche. „Am o magazie plină cu mobilă veche şi antichităţi cu care o să decorez casa, mai puţin băile, care nu o să fie după acelaşi stil pentru că ar fi prea scump. Mobila nu va fi chiar de la 1600, că nu am cum să o mobilez aşa, dar încerc să o decorez cu obiecte de pe la 1700-1800, provenite din Ardeal“, a precizat el.
Pentru a respecta stilul medieval, materialele folosite la construcţia casei sunt vechi şi, fireşte, ecologice.
„Încerc să folosesc materiale vechi, cărămidă veche. Totul se face manual, cărămida trebuie curăţată bucată cu bucată şi pereţii trebuie făcuţi mai groşi decât în mod normal. Pe exterior urmează să fie rostuit, şlefuit şi pe urmă dat cu lac, să se păstreze mai bine, şi culoarea să fie mai pronunţată. În interior o să las pe alocuri cărămida la vedere. Acum urmează să pun geamurile. Recunosc, vor fi termopan, dar asta nu se va vedea, deoarece geamurile vor avea tejghea din stejar“, a explicat Nicolae Duţă.
Acum, Nicolae Duţă are planuri pentru a face astfel de proiecte şi în România. „Sper să-mi găsesc de lucru acasă, nu mai vreau să plec dincolo. Sunt multe lucruri de restaurat şi aici, chiar şi în Oradea, chiar dacă nu sunt neapărat castele“.