Abuzurile asupra minorilor înroşesc „Telefonul copilului“

Abuzurile asupra minorilor înroşesc „Telefonul copilului“

Numărul cazurilor reclamate la linia telefonică specială a crescut cu o treime faţă de cifra de anul trecut.

Ocupaţi cu câştigarea traiului de zi cu zi, bănăţenii au ajuns să-şi neglijeze copiii în modul cel mai alarmant sau, mai rău, să-i abuzeze, vărsându-şi pe micuţi nervii proveniţi din insuccese profesionale sau personale. Numărul copiilor abuzaţi în judeţul Timiş înregistrează, de la an la an, creşteri semnificative. Aceste valori au fost contabilizate prin intermediul „Telefonului copilului“, apelabil la 983, numărul la care se reclamă cazurile de maltratare. Un abuz reclamat la două zile

Media reclamaţiilor pe anul curent este îngrijorătoare: la numărul 983, telefonul a sunat din două în două zile, pentru a semnala câte un caz de copil abuzat sau neglijat. În total, a fost vorba de 348 de copii care au avut nevoie urgentă de ajutor din partea autorităţilor de la serviciul de protecţie socială, cu 30% mai mulţi decât anul trecut. Cei mai mulţi au fost preluaţi într-un centru de ocrotire în regim de urgenţă.

Alarmant, susţin reprezentanţii Direcţiei pentru Protecţia Copilului, e faptul că de la un an la altul a crescut numărul copiilor neglijaţi de propriii părinţi sau de familie. Este vorba de 182 de cazuri înregistrate în primele cinci luni ale lui 2007, dar care au ajuns la 260 în acest an. „Statisticile noastre ne arată o creştere clară a cazurilor de abuz asupra copiilor, mai ales în sfera emoţională, dar şi în ceea ce priveşte neglijarea. Noi considerăm că această creştere e cauzată şi de faptul că «Telefonul copilului», 983, a devenit mai cunoscut“, declară Smaranda Marcu, purtătoarea de cuvânt a direcţiei. Victimele familiilor dezorganizate Asistenţii sociali au aflat la telefon fie de părinţi care-şi lăsau cu zilele copiii singuri acasă, fie îi lăsau la joacă în aer liber fără să-i supravegheze, astfel că aceştia ajungeau să se rănească sau să fie bătuţi de alţi copii, fără ca vreun adult să intervină. În ceea ce priveşte zona din care provin victimele, există egalitate între rural şi urban, cu menţiunea că, în 90 la sută din cazuri, copiii abuzaţi se găsesc în familii dezorganizate.

Cel mai recent caz e al unei fetiţe în vârstă de 3 ani, din Lugoj, care a ajuns la Spitalul „Louis Ţurcanu“, săptămâna trecută, cu multiple fracturi în urma unei bătăi primite de la bunica sa. „În acest caz, imediat ce micuţa va fi externată, vom interveni şi o vom prelua spre ocrotire într-un centru de primire în regim de urgenţă“, mai spune Marcu. MENTALITATE „Bătaia e ruptă din rai“ Deşi în România legislaţia interzice folosirea pedepselor fizice asupra copilului, o mare parte a românilor sunt încă de părere că „bătaia e ruptă din rai“.

Potrivit unui studiu al organizaţiei „Salvaţi copiii“, jumătate dintre părinţii români folosesc bătaia ca metodă de disciplinare. De asemenea, în 75% din şcoli se înregistrează fenomene de violenţă, iar 48,1% dintre copii afirmă că sunt pedepsiţi prin bătaie de către dascăli, potrivit unui studiu asupra violenţei în şcoală coordonat de UNICEF.

Ne puteți urmări și pe Google News