Boy Scouts of America (BSA) care numără 2,2 milioane de aderenți, a acoperit timp de decenii abuzurile comise de supraveghetori.
Boy Scouts of America (BSA), principala mișcare a cercetașilor din Statele Unite (fondată în 1910) și cea mai mare de acest fel din lume, a anunțat marți că va depune falimentul, afectată de acuzațiile de abuzuri sexuale care au condus la o serie de procese.
Organizația, care are 2,2 milioane de membri cu vârste cuprinse între 5 și 21 de ani, a ales procedura de salvgardare pentru a-și putea continua activitatea și a crea un fond de compensații pentru victimele abuzurilor sexuale, potrivit unui comunicat publicat marți.
Potrivit Los Angeles Times, documentul depus la tribunalul federal pentru faliment al statului Delaware estimează pasivul organizației între 100 și 500 de milioane de dolari, scrie AFP.
BSA nu a indicat la ce sumă se va ridica acest fond de compensații, care va lua forma legală a unui trust.
„A fost o perioadă în care indivizi au profitat de programele BSA pentru a le face rău copiilor ”, a scris organizația în comunicat.
Liderii mișcării consideră că fondul de compensare, a cărui înființare va trebui să fie aprobată de un judecător, este „cel mai bun mod de a compensa victimele în mod echitabil, protejîndu-le identitatea”.
Dezvăluiri despre abuzurile sexuale în sânul Cercetașilor Americii au explodat în 2012. Mii de pagini de documente au fost publicate de Los Angeles Time, arătând că BSA a acoperit, timp de decenii, numeroase abuzuri sexuale comise de mii de supraveghetori benevoli.
Au fost menționate apoi aproximativ 5000 de „cazuri de perversiuni”, care corespund tot atâtor presupuși agresori sexual din rândurile șefilor cercetași.
Aceste informații au fost ținute la secret de către conducerea BSA, de multe ori ele nefiind raportate autorităților. Organizația s-a limitat în mod regulat la înlăturarea presupusilor vinovați
Anul trecut, la sfârșitul lunii ianuarie, în cadrul unui proces în Minnesota, un expert angajat de BSA pentru a compila aceste „dosare de perversiuni” a indicat că a identificat 7819 de presupuși agresori și 12.254 de victime, în perioada 1944-2016, mult mai mult decât estimările anterioare.
Acțiunile în justiție împotriva BSA s-au multiplicat în ultimii ani, în special datorită modificărilor legislative din mai multe state care au prelungit perioadele de prescripție pentru agresiunile sexuale asupra minorilor.