Abuz la RATB. Feriți-vă de controlorii țepari!

Abuz la RATB. Feriți-vă de controlorii țepari!

Ca să dea mai bine în ochii șefilor, unii controlori nu se sfiesc să-i penalizeze cu amendă maximă pe călătorii prinși fără bilet, în loc să le aplice suprataxa de 50 de lei. Ei motivează că așa au venit tipărite procesele verbale

Tot mai multe povești despre abuzurile controlorilor RATB. Dacă până acum în ziare apăreau relatări despre tupeul și presiunile asupra celor prinși fără bilet, iată că odată cu începerea unui nou an școlar, angajații RATB au găsit o nouă modalitate de a profita de naivitatea în special a elevilor. Rugămințile și faptul că nu ai propriul venit nu te vor scăpa de amendă, dacă ești prins fără bilet. Mai mult, dacă nu ai apucat să studiezi temeinic site-ul RATB, te poți trezi într-o situație unică. În regulamentul transportului bucureștean scrie clar că persoanele care circulă fără titlu de transport valabil vor fi sancţionate de către reprezentanţii corpului de control RATB prin plata suprataxei de călătorie, care este de 50 lei/contravenţie sau prin întocmirea procesului - verbal de contravenţie, dacă persoana respectivă nu are bani să plătească pe loc.

Pentru a da însă bine în ochii șefilor și a beneficia de prime, unii controlori RATB nu se sfiesc să-și depășească atribuțiile de serviciu.

Prins „fără bilet” pe linia lui 73, A.C., student, și-a recunoscut vina și a scos buletinul și 50 de lei ca să achite suprataxa (un cartonaș roșu). Spre surprinderea sa, controlorii s-au apucat să-i completeze procesul verbal, în care se scrie că amenda este de la 100 la 150 de lei. La protestele sale, lucrătorii RATB au spus că așa se face acum și nu se mai dau cartonașele de suprataxă. Nici o altă lămurire.

Ne puteți urmări și pe Google News

Contactați de EVZ, reprezentanții Serviciului Control au încercat să dreagă lucrurile. „Probabil că nu au avut suprataxă în gestiune”, a spus doamna de la celălalt capăt al firului. „Dar, nu-i problemă. Dacă se achită în 48 de ore de la întocmirea procesului, se plătește jumătate din minim (adică 50 de lei). Valoarea de 150 de lei ajunge numai la taxe și impozite, după 60 de zile. Plata se poate face la oricare dintre tonetele RATB care emit și reîncarcă carduri electronice. La achitare trebuie să aveți procesul verbal și buletinul”, a explicat lucrătorul RATB. Când am încercat însă să aflăm de ce nu a fost înștiințat și contravenientul, ne-am lovit de tăcerea serviciului de comunicare.

Ce înseamnă suprataxa

Nu vă lăsați intimidați de suma trecută în procesul verbal! În momentul în care sunteți prins fără titlu de călătorie valid, de către agentul de control, aveți posibilitatea să achitați pe loc contravaloarea unui card de Suprataxă la tariful de 50 lei, care certifică plata suprataxei. Aceasta este valabilă doar pentru călătoria cu mijlocul de transport în care s-a constatat contravenţia, până la capătul liniei. După ce călătorul coboară din vehicul, cardul eliberat îşi pierde valabilitatea